Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Όλα τα σκουπίδια στο ΧΥΤΑ Ελληνικού

Επιτέλους, οριστικό τέλος για τη χωματερή Δουρούτης!
Και με τη νέα μελέτη παραμένουν οι αντιδράσεις για το εργοστάσιο απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης.
Ενώ από χθες όλα τα απορρίμματα της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ Ελληνικού και μπαίνει οριστικό τέλος στη χωματερή της Δουρούτης (!), οι κάτοικοι στο Δήμο Δωδώνης, μετά και τη νέα μελέτη, επιμένουν να αντιδρούν στην κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων στη περιοχή Ελευθεροχώρι του Δήμου τους.
Πολλοί υποστηρίζουν, ότι η περιοχή στην οποία προβλέπεται να κατασκευαστεί το εργοστάσιο προστατεύεται περιβαλλοντικά. «Η επιστραφείσα μελέτη επιμένει να παραγνωρίζει τη συγκεκριμένη πραγματικότητα» αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση του εργοστασίου. Μάλιστα, δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει «ένα νέο έγκλημα, ενάντια στην ιστορία και στον πολιτισμό της παγκόσμιας Δωδώνης».
Τα παραγνωρίζει…
Σύμφωνα με την ανακοίνωση (υπογράφεται από τους πρώην Δημάρχους Δωδώνης και Σελλών Γ. Μπούκα και. Δ. Φαρμάκη), το γεγονός, ότι το ΥΠΕΚΑ συνέταξε νέα μελέτη είναι ασυνήθιστο, δείγμα ότι η πρώτη μελέτη ήταν εκτός …πραγματικότητας.
Η νέα μελέτη, μεταξύ άλλων, «αναγκάζεται να συγκεκριμενοποιήσει το αντικείμενο Χωροθέτησης αποκλειστικά στο Εργοστάσιο ΑΣΑ και όχι στη συνύπαρξη με ΧΥΤΥ, με σαφή τεκμηρίωση για τη διάθεση των υπολειμμάτων σε υφιστάμενους ΧΥΤΑ, οι οποίοι θα μετατραπούν σε ΧΥΤΥ». Επίσης, αναφέρεται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων, «κάτι που αποτελεί σημαντική παράλειψη της αρχικής μελέτης, χωρίς όμως να προσδιορίζει αλληλεπιδράσεις της προσέγγισης Χωροθέτησης με αυτό».
Προχειρότητα…
Η Επιτροπή θεωρεί ακόμη, ότι η παλινδρόμηση με την επιστροφή προς γνωμοδότηση επί της επικαιροποιημένης μελέτης αποτελεί ανεύθυνη προχειρότητα χωροθέτησης ενός τόσο σοβαρού έργου. Προειδοποιεί δε, ότι «οποιαδήποτε υποτίμηση της σοβαρότητας των ενστάσεών μας από Φορείς και Υπηρεσίες όπου κοινοποιήθηκε η «επικαιροποιημένη» μελέτη, θα προκαλέσει αιτίες μεγάλων καθυστερήσεων στο μέλλον».
Παρ΄ όλα αυτά, δηλώνει ανοιχτή για διάλογο με κάθε αρμόδιο πολιτικό και υπηρεσιακό παράγοντα, αφού, όπως υποστηρίζει, ο δικός της αγώνας στηρίζεται σε επιστημονική τεκμηρίωση θέσεων. Το «καυτό» θέμα της νέας μελέτης αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δωδώνης, που έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα.
Δουρούτη τέλος!..
Στο μεταξύ, τέλος μπαίνει στο «αίσχος της Δουρούτης», αφού σε λίγες ημέρες κλείνει η χωματερή και όλα τα απορρίμματα της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων θα μεταφέρονται πλέον στον ΧΥΤΑ, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε πλήρη λειτουργία. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε χθες ο Δήμος Ιωαννιτών υλοποιήθηκε ομαλά και η μεταφορά της νυχτερινής βάρδιας στον ΧΥΤΑ.
Η αποκατάσταση της Δουρούτης είναι μείζονος σημασίας για όλη την περιοχή των Ιωαννίνων. Υπενθυμίζεται, ότι το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από το Δήμο Ιωαννιτών (από τον πρώην Δήμαρχο Ν. Γκόντα) με συνολικό προϋπολογισμό 7,9 εκ. ευρώ.
«Ολοκληρώσαμε τη μεταφορά όλων των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Ελληνικού και σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα. Δεν εγκαταλείπουμε τίποτα στην τύχη του», σημείωσε χθες ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας.
Πλέον, οι Φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων ξεκινούν τις διαδικασίες για την εξεύρεση λύσης εναπόθεσης των ογκωδών αντικειμένων, μπαζών και άλλων.


ΠΗΓΗ: http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/34/8902