Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Τα επτά συνηθέστερα λάθη στο χαράτσι στα ακίνητα

Ποια σημεία του λογαριασμού πρέπει να προσέξετε.



Αντιμέτωποι με λάθη έρχονται πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ με το ειδικό τέλος στα ακίνητα. Τα σημαντικότερα και συνηθέστερα λάθη είναι επτά και όσοι λάβουν τους λογαριασμούς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ελέγξουν ότι τα τετραγωνικά είναι τα σωστά, αλλά και ότι οι συντελεστές παλαιότητας έχουν υπολογιστεί ορθά.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων επεσήμανε τα λάθη που υπάρχουν στον υπολογισμό του τέλους καθώς δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων διαπίστωσαν ότι οι χρεώσεις του τέλους στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι διογκωμένες, κυρίως για τους εξής λόγους:
* Λανθασμένες αντικειμενικές τιμές ζώνης.
* Λανθασμένοι συντελεστές παλαιότητας.
* Λανθασμένες χρεώσεις βάσει «πλασματικών» τετραγωνικών μέτρων, που προκύπτουν από ειδικές κατά Δήμο αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων.
* Διπλάσια πλασματικά τετραγωνικά στα εκτός σχεδίου κτίρια.
* Επιβολή ειδικού τέλους σε ακάλυπτους χώρους που χρεώνονται με το ΤΑΠ στο λογαριασμό της ΔΕΗ.
* Λανθασμένες χρεώσεις κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών με ΤΑΠ, και συνεπώς και με Ειδικό Τέλος, ενώ ρητά απαλλάσσονται από το νόμο και από τα δύο.
* Κοινόχρηστοι χώροι ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Δεν υπάρχει διαδικασία υπολογισμού και αφαίρεσης του εμβαδού των κοινόχρηστων χώρων των κτιρίων αυτών, όπως ρητά προβλέπει ο νόμος