Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: «Καμία χρονική παράταση της κυβέρνησης Παπαδήμου»

Εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου.



Ο κ. Αντώνης Σαμαράς με μια ομιλία του, η οποία κράτησε σχεδόν μία ώρα, ανέπτυξε αναλυτικά από το βήμα της κοινοβουλευτικής του ομάδας τους λόγους που οδήγησαν την Νέα Δημοκρατία να αποφασίσει και να συμμετάσχει στην κυβέρνηση Παπαδήμου.
Ουσιαστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. απευθυνόταν τόσο στην κοινοβουλευτική του ομάδα, όσο και στα μέλη και τα στελέχη του κόμματός του. Φράση κλειδί θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το «εμείς δεν θα αφήναμε ποτέ την χώρα να μετατραπεί σε ερείπια για να έρθουμε εμείς μετά να κυβερνήσουμε επί των ερειπίων».
Ξεκινώντας από την αρχή του δραματικού αυτού δεκαημέρου, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι σε λίγες μέρες η Ν.Δ. πέτυχε όλους τους στόχους που έθεσε: Να φύγει ο Γ. Παπανδρέου, να γίνουν εκλογές και να δημιουργηθεί μεταβατική κυβέρνηση ειδικού σκοπού για να ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση και να εκταμιευτεί η έκτη δόση.
«Ποτέ ξανά στο παρελθόν δεν έχει ξαναγίνει από αντιπολίτευση να απομακρύνει από τη θέση του τον πρωθυπουργό χωρίς εκλογική διαδικασία», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας παράλληλα για «ραδιουργίες και τεχνάσματα» από την πλευρά Παπανδρέου, ώστε να μην επιτευχθεί τελικά η λύση της μεταβατικής κυβέρνησης, αλλά και να φορτωθούν οι ευθύνες στην Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο παρασκήνιο εκείνων των ημερών, λέγοντας ότι όπως αποκαλύφτηκε διά στόματος του ίδιου του νέου πρωθυπουργού, ο Γιώργος Παπανδρέου ουδέποτε είχε προτείνει τον Λουκά Παπαδήμο και ουδέποτε ο Λουκάς Παπαδήμος είχε θέσει όρους, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριζε.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. απάντησε ουσιαστικά στα ερωτήματα που θέτει η βάση της Ν.Δ. ξεκαθαρίζοντας ότι:
- Η κυβέρνηση αυτή είναι μεταβατική ειδικού σκοπού και δε πρόκειται για συγκυβέρνηση
- Η Ν.Δ. αν δεν συμμετείχε με πολιτικά πρόσωπα θα ήταν σαν να σαμποτάρει την λύση της μεταβατικής κυβέρνησης. Αν συμμετείχε με περισσότερα στελέχη θα επρόκειτο για συγκυβέρνηση
- Οι εκλογές θα γίνουν 19 Φεβρουαρίου και η Ν.Δ. εγγυάται ότι δεν θα υπάρχει χρονική παράταση αυτής της κυβέρνησης
- Δεν θα ψηφιστούν νέα μέτρα
- Η Ν.Δ. δεν θα αμφισβητήσει όσα έχει έχε δεσμευτεί μέχρι τώρα η χώρα
- Η Ν.Δ. επιμένει και δεν θα υπογράψει την κοινή δήλωση που ζήτησαν οι Βρυξέλλες. «Εγώ τέτοιου είδους δηλώσεις δεν υπογράφω» είπε ο κ. Σαμαράς
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επέμεινε ότι η Ν.Δ. δεν άλλαξε θέσεις και δεν στηρίζει το μνημόνιο. «Όσοι δεν κατάλαβαν σε πόσο κρίσιμη κατάσταση ήταν η χώρα, θα το καταλάβουν στη συνέχεια, όπως επίσης θα καταλάβουν όσοι υποστηρίζουν ότι αλλάξαμε θέσεις ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Άλλωστε η κριτική και οι θέσεις της Ν.Δ. επιβεβαιώνονται από παντού».
Απαντώντας ουσιαστικά στα στελέχη της Ν.Δ. που αντέδρασαν στη συμμετοχή του κόμματος στη νέα κυβέρνηση, τόνισε ότι αν η ΝΔ δεν επεδείκνυε ελαστικότητα, θα υπήρχε κίνδυνος για τη μη εκταμίευση της έκτης δόσης και την ακύρωση της δανειακής σύμβασης. Παράλληλα φρόντισε να τονίσει: «Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανέναν, εκείνοι που οδήγησαν τη χώρα σε αυτό το σημείο θα αναλάβουν τις ευθύνες τους και θα αποδοθούν ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση».