Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Στα 20,1 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο 10μηνο!!!

Στα 20,104 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το δεκάμηνο Ιανουάριος - Οκτώβριος 2011 σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Ο νέος στόχος (με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012) για το έλλειμμα του δεκαμήνου προέβλεπε ότι θα διαμορφωθεί στα 20,362 δισ. ευρώ. Το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι το έλλειμμα ανέρχονταν σε 18,081 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικός και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) είναι μειωμένα έναντι του νέου στόχου κατά 1,103 δισ ευρώ ενώ οι συνολικές δαπάνες παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,360 δισ ευρώ.
Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 39,230 δισ. ευρώ και εμφανίζονται μειωμένα κατά 4,1% έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010. Η υστέρηση των εσόδων οφείλεται σύμφωνα με το υπουργείο κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης και της μείωσης των εισοδημάτων, στις καθυστερήσεις είσπραξης των φορολογικών εσόδων που προέκυψαν από την απεργία του προσωπικού της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, στη μετάθεση, λόγω καθυστερήσεων στις διαδικασίες είσπραξης ορισμένων εσόδων από την εκχώρηση αδειών και δικαιωμάτων του Δημοσίου στο απομένον δίμηνο του έτους και τέλος, στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.
Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η υστέρηση των εσόδων θα αντιμετωπισθεί στο τελευταίο δίμηνο του έτους με την απόδοση των φορολογικών ρυθμίσεων που περιέχονται στους εφαρμοστικούς νόμους του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 - 2015.