Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Παρέμβαση για τα τελωνεία Άρτας, Μαυροματίου, Μέρτζανης και Δρυμάδων

Nα μην προχωρήσουν τα σχέδια για την κατάργηση ή υποβάθμιση των τελωνείων Άρτας, Μαυροματίου και Μέρτζανης, ζητά με έγγραφό του προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. «Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι η Πολιτεία υποχωρεί “ατάκτως" από τις παραμεθόριες περιοχές και την περιφέρεια εγκαταλείποντας στην τύχη τους χιλιάδες συμπατριώτες και ομογενείς μας», τονίζει στο έγγραφό του ο Περιφερειάρχης.
Η παρέμβαση του Περιφερειάρχη, έγινε με βάση ενδείξεις, ότι προωθούνται αποφάσεις για την κατάργηση του τελωνείου Άρτας και της αυτόνομης λειτουργίας, μέσω υποβίβασής τους, των τελωνείων Μαυρομματίου Θεσπρωτίας και Μέρτζανης.


Για το τελωνείο Άρτας
Στο σημερινό του έγγραφό ο Περιφερειάρχης, επαναφέρει το ζήτημα του Τελωνείου της Άρτας, για το οποίο σε έγγραφο που είχε αποστείλει την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2011 τόνιζε και τα εξής:
«Η συνέχιση της λειτουργίας του Τελωνείου είναι επιβεβλημένη και οικονομικά συμφέρουσα και για την Πολιτεία, καθώς από στοιχεία που έχουν τεθεί υπόψη μας, προκύπτει ότι χειρίζεται άνω των 3.500 υποθέσεις σε ετήσια βάση, ενώ από πλευράς εσόδων κατατάσσεται στην 3η θέση ανάμεσα στα τελωνεία της Ηπείρου. Ενδεικτικά σας ενημερώνουμε ότι υπέρ της διατήρησης του Τελωνείου Άρτας συνηγορεί το γεγονός ότι μέσω αυτού προωθούνται οι εξαγωγικές δραστηριότητες προς τρίτες χώρες (Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Ελβετία, Αλβανία, Ρωσίας, Ουκρανία, Ισραήλ, Τουρκία, Ιράκ, Αίγυπτο, Μαρόκο, Ινδονησία κ.α.) ευπαθών αγροτικών προϊόντων, αλιευμάτων, φυτωρίων κ.α.. Δραστηριότητες που αναμένεται να αυξηθούν τα προσεχή έτη, με την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.
Πέραν αυτών, το Τελωνείο Άρτας εξυπηρετεί ή ελέγχει δεκάδες άλλους πολίτες και επιχειρήσεις, όπως αποσταγματοποιούς τσίπουρου κ.α.»
Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης υπογραμμίζει ότι η μετακίνηση, σε καθημερινή βάση τελωνειακών υπαλλήλων από άλλα τελωνεία της Ηπείρου προς την Π. Ε. Άρτας, θα είναι αναποτελεσματική για την παραγωγική και εξαγωγική διαδικασία.


Για Μαυρομάτι – Μέρτζανη - Δρυμάδες
Στο νέο έγγραφο που απέστειλε σήμερα ο Περιφερειάρχης, επισημαίνει ότι για τα Τελωνεία Μαυροματίου και Μέρτζανης, έχουν υπογραφεί διακρατικές συμφωνίες και έχουν δαπανηθεί σημαντικά χρηματικά ποσά από την Ελληνική Πολιτεία. Για το Τελωνείο Μέρτζανης, (όπως και για το καταργηθέν των Δρυμάδων), σημειώνει ότι, μόλις πρόσφατα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή σύγχρονου οδικού δικτύου, το οποίο τώρα συνεχίζεται και από την Αλβανική Κυβέρνηση στην δική της Επικράτεια. Επίσης για το Τελωνείο Μαυροματίου, υπογραμμίζει ότι ετοιμάζεται η μελέτη οδικής του σύνδεσης με την Ηγουμενίτσα, ενώ σε εξέλιξη και με ελληνικά χρήματα, βρίσκεται η κατασκευή του δρόμου από Μαυρομάτι προς Αγίους Σαράντα. Προσθέτει δε ότι χάρη στη βελτίωση των υποδομών πρόσβασης σημειώνεται εντυπωσιακή αύξηση εισόδου – εξόδου στα συγκεκριμένα Τελωνεία, με τους μετακινούμενους στην συντριπτική τους πλειοψηφία να είναι Ομογενείς μας, ενώ παράλληλα εξυπηρετούνται και επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων. «Τυχόν περιστασιακή λειτουργία τους, δεν αποτελεί λύση και βρίσκει καθολικά αντίθετους τους Ηπειρώτες. Και επιτέλους δεν μπορεί να καταργούνται «τυφλά» Υπηρεσίες που έχουν Εθνική σημασία και αποδεδειγμένα προσφέρουν στην Ηπειρωτική και την Ελληνική Οικονομία»., υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης, που καταλήγοντας τονίζει:
«Σας ζητάμε να σταματήσει η «απόσυρση» του Κράτους και ιδιαίτερα του Υπουργείου σας από την ύπαιθρο, η οποία ξεκίνησε με τις καταργήσεις Δ.Ο.Υ., του τελωνείου Δρυμμάδων και άλλων υπηρεσιών αρμοδιότητας άλλων υπουργείων».

ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr