Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Προτάσεις για το Στρατηγικό Σχεδιασμό της Ηπείρου



Τη στήριξη και την ανάληψη πρωτοβουλιών από την πλευρά της περιφέρειας και του Δήμου Ιωαννίνων στην προσπάθεια να μείνει η Δωδώνη σε συνεταιριστικά χέρια, παράλληλα με σειρά δράσεων για την ενίσχυση πρωτογενή τομέα της Ηπείρου πρότεινε η ΕΑΣ Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της συζήτησης για το σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου για την περίοδο 2012-2014.

Στο σχετικό υπόμνημα η Ένωση σημειώνει ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί την ατμομηχανή της περιφερειακής οικονομίας και προτείνει τα εξής:
•Στήριξη και ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να τηρηθεί η ιδρυτική πράξη της Γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ ώστε η εταιρεία να διατηρήσει το Συνεταιριστικό της χαρακτήρα και να αποκατασταθεί η αδικία με την επιστροφή το 7,7 % των μετοχών από την ΑΤΕ στους μετόχους Ενώσεις οι οποίες αποκτήθηκαν από αυτή παράνομα και αντικαταστατικά. Εν όψει δε της απόφασης της ΑΤΕ για απεμπλοκή της από την ΔΩΔΩΝΗ να στηρίξετε την μεταβίβαση της εταιρείας στους φυσικούς της φορείς της Ε.Α.Σ. Μετόχους και κατ επέκταση τους κτηνοτρόφους παραγωγούς καθώς επίσης να συμβάλλετε στην δημιουργία του κεφαλαίου μαζί με τους άλλους τοπικούς φορείς για το σκοπό αυτό.
•Δημιουργία υπηρεσίας αποτελεσματικού συστήματος παροχής συμβουλών προκειμένου να καλυφθεί ολόκληρο το φάσμα της ενημέρωσης, τεχνικής στήριξης και της επιχειρηματικότητας των αγροτών.
•Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών για την έκδοση των απαραίτητων δικαιολογητικών (αδειοδοτήσεων κλπ) για την ένταξη των αγροτών σε επενδυτικά προγράμματα για δημιουργία ή βελτίωση των εκμεταλλεύσεών τους.
•Δημιουργία ελεγκτικών μηχανισμών για συστηματικούς ελέγχους στην αγορά για περιορισμό του λαθρεμπορίου και των ανεξέλεγκτων εισαγωγών αγροτικών προϊόντων για εξυγίανση και οργάνωση της αγοράς
•Δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για την εξυπηρέτηση και ανάπτυξη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων (οδοποιία , άρδευση, ύδρευση, φωτισμός) με προτεραιότητα την ολοκλήρωση των δικτύων άρδευσης.
•Λήψη πρωτοβουλιών για ενθάρρυνση μεταβίβασης της γης σε αυτούς οι οποίοι την καλλιεργούν με λήψη ειδικών μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση και δημιουργία τράπεζας γης.
•Μηδενική επιβάρυνση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων από Δημοτικά τέλη και απαλλαγή των κτηνοπτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων από τα υπέρογκα τέλη ύδρευσης καθώς και την μείωση στις τιμές κατανάλωσης του νερού σ΄αυτές.
•Προβολή των παραγόμενων Ηπειρωτικών προϊόντων τόσο εντός της χώρας όσο και στο εξωτερικό
•Σύνδεση των άριστων παραγόμενων αγροτικών προϊόντων με τον τουρισμό , ο οποίος παρουσιάζει μεγάλη αύξηση στην Περιφέρειά μας μετά την ολοκλήρωση της ΕΓΝΑΤΙΑΣ οδού.
•Ενθάρυνση και προτροπή των αγροτών για συλλογική δράση (Συν/σμούς – ομάδες παραγωγών ) με απώτερο σκοπό την μείωση του κόστους παραγωγής , την παραγωγή άριστων ποιοτικών προϊόντων αλλά και την διάθεση αυτών στις καλύτερες τιμές


«Στόχοι μας είναι να μετατρέψουμε τον αγροτικό τομέα σε κυρίαρχο και δυναμικό τομέα της οικονομίας της υπαίθρου και να δημιουργήσουμε ποιότητα ζωής η οποία θα συγκρατήσει και θα προσελκύσει τους νέους αλλά και να υποστηρίξουμε ισχυρούς επαγγελματίες αγρότες», καταλήγει η ανακοίνωση.