Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Νέο έκτακτο «χαράτσι» σε όλα τα κτίσματα

Νέο έκτακτο «χαράτσι» σε όλα τα κτίσματα (κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους) ανεξάρτητα από την επιφάνεια, τη χρήση και την αξία τους επιβάλλει η κυβέρνηση για να εισπράξει με διαδικασίες-εξπρές, πρόσθετα έσοδα ύψους 4 δισ. ευρώ στη διετία 2011-2012. Tο μέτρο θα πλήξει πάνω από 5 εκατ. νοικοκυριά ενώ υπολογίζεται ότι κατά μέσον όρο το κάθε νοικοκυριό θα κληθεί να καταβάλει 300 ευρώ. Την ίδια ώρα, όσοι δεν το καταβάλουν απειλούνται με διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Tο ειδικό τέλος θα επιβληθεί σε κάθε κτίσμα που ηλεκτροδοτείται ακόμη και αν πρόκειται για πρώτη κατοικία ή εξοχική που χρησιμοποιείται για 1 μήνα το χρόνο ή κενά διαμερίσματα ή αγροτικά κτίσματα όπως αποθήκες και θερμοκήπια.
Θα κλιμακώνεται από 0,5 έως 10 ευρώ ανά τ.μ. και θα επιβληθεί μέσω των εκκαθαριστικών λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος της ΔEH στους χρήστες των κτισμάτων, είτε αυτοί είναι οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων είτε είναι ενοικιαστές.
Tο ύψος της θα διαμορφώνεται ανάλογα με την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή κάθε ακινήτου, την παλαιότητα καθώς και με κριτήριο τη χρήση του ακινήτου.


Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τους ανέργους, ανάπηρους, τρίτεκνους, πολύτεκνους και όσους έχουν ενταχθεί στα κοινωνικά τιμολόγια της ΔEH.