Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΟΥΒΑΣ: Απάντηση στον Πρόεδρο Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης “ΣΟΥΛΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ” σχετικά με την ζωή των Άγριων Αλόγων του Σουλίου



Απάντηση του Γιάννη Γκουβά Τοπικού Συμβούλου Δημοτικής Ενότητας Δερβιζιάνων του Δήμου Δωδώνης στον Πρόεδρο Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης “ΣΟΥΛΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ”
σχετικά με την ζωή των Άγριων Αλόγων του Σουλίου.

Υπενθυμίζω ότι στις 29-08-2011 υπέβαλα γραπτώς καταγγελία προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος κο Παπακωνσταντίνου Γεώργιο, την κοινοποιούσα δε στην Γ.Γ. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος κα Γεωργακοπούλου-Μπάστα Δήμητρα και Αιρετό Περιφερειάρχη κο Αλέκο Καχριμάνη, επισημαίνοντας ότι τα άγρια άλογα αργοπεθαίνουν αβοήθητα στα βουνά του Σουλίου του Δήμου Δωδώνης.
Περιμένοντας κάποιος από αυτούς να ευαισθητοποιηθεί και να δώσει μία πειστική απάντηση, αντ’ αυτών απήντησε γραπτώς με άρθρο του στην Εφημερίδα “Πρωϊνός Λόγος” στις 05-09-2011 ο Πρόεδρος της Σουλιώτικης Συμπολιτείας ο κος Ν. Στράτης, διαβεβαιώνοντας τους αναγνώστες ότι τα άγρια άλογα είναι καλά στην υγεία τους στο σύνολό τους, εκτός από τρία (3) μόνον τα οποία και αυτά όμως δεν κινδυνεύουν.


Εδώ θα πρέπει να απαντήσω στον κ. Στράτη ότι συμβαίνει το αντίθετο: τ’ άλογα αργοπεθαίνουν και έχουν χάσει την ζωή τους στα βουνά της Βρυτζάχας αβοήθητα.
Επίσης, πρέπει να τονίσω ότι, την καταγγελία μου αυτή την υπέβαλα κατόπιν διαλόγου που είχε προηγηθεί με ανθρώπους που έχουν ευαισθητοποιηθεί στο θέμα αυτό ήτοι με τους Προέδρους των Διαμερισμάτων Ζωτικού, Καταμάχης αλλά και απλών κατοίκων της Μπεστιάς, Ζωτικού, Καταμάχης και Παρδαλίτσας οι οποίοι είμαστε συναισθηματικά δεμένοι με τα άγρια άλογα της περιοχής τους και βλέποντάς τα, ορισμένα από αυτά, να υποφέρουν χωρίς κάποιος να τους παρέχει κάποιου είδους βοήθεια προβήκαμε στην ως άνω καταγγελία μας.


Όπως άλλωστε ομολογούν και οι ίδιοι οι κάτοικοι, μη γνωρίζοντας ότι υπάρχει Μη Κυβερνητική Οργάνωση που Πρόεδρος είναι ο κος Ν. Στράτης, ο οποίος έχει την ευθύνη για την προστασία των αλόγων, απευθύνθηκαν στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο του Δήμου Δωδώνης κο Γούτση, ζητώντας την βοήθειά του.

Ο κος Αντιδήμαρχος απάντησε ότι είναι αναρμόδιος και ότι την αρμοδιότητα την έχει η Περιφέρεια, μη γνωρίζοντας προφανώς ότι υπάρχει Μη Κυβερνητική Οργάνωσης Προστασίας Άγριων Ζώων.
Τότε οι άνθρωποι αυτοί στην απόγνωση και στην αδιαφορία όλων απευθυνθήκανε στην ΕΜΑΚ η οποία προς τιμήν της μαζί με τους Προέδρους των διαμερισμάτων Καταμάχης και Ζωτικού απομάκρυναν τα πεθαμένα άγρια άλογα που ήταν στις πλαγιές του βουνού της Βρυτζάχας. Το δε θέαμα που αντίκρυσαν ήταν αποκρουστικό.


Τελειώνοντας, ζητώ από τον αγαπητό Πρόεδρο της “Σουλιώτικης Συμπολιτείας” κο Στράτη να μας απαντήσει στα εξής:
 Πόσα άλογα ζούσαν πέρυσι και πόσα φέτος;
 Ο αριθμός τους αυξήθηκε ή μειώθηκε;


Η κοινή λογική λέει ότι έπρεπε να είχε αυξηθεί.
Να αναφέρω εδώ ότι άλογα κάτω των 3 ετών έχουν εξαφανισθεί!
Το ερώτημα είναι τι απέγιναν;
Μήπως μετανάστευαν τα άλογα αυτά σε μεγαλύτερο υψόμετρο λόγω νεότητας;
Ή μήπως ορισμένοι επιτήδειοι τα έχουν κάνει εμπορεύσιμο είδος;
Γιατί σήμερα όλα για το χρήμα γίνεται.


Εδώ να αναφερθεί ότι σε Εφημερίδες των Αθηνών έχουν δημοσιευθεί άρθρα που αναφέρουν ότι ο κ. Νίκος Παπανδρέου έχει επιδοτηθεί με 1.000.000€ περίπου για τα άγρια άλογα.
Δεν θέλω να πιστέψω ότι έχει επιδοτηθεί και για τα άγρια άλογα του Σουλίου.
Ευχαριστώ.


Ιωάννινα
13-9-2011
Γιάννης Γκουβάς
6974891321