Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΓΑ: Εγκύκλιος για την εφαρμογή του εργόσημου

Εγκύκλιο με λεπτομέρειες και διευκρινίσεις για το νέο θεσμικό πλαίσιο ασφάλισης στον ΟΓΑ των αυτοτελών απασχολουμένων εργατών γης, την εφαρμογή του εργοσήμου και τη διαδικασία ένταξης στα Μητρώα Ασφαλισμένων του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών των εργατών γης έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός.
Όπως σημειώνεται, η εγγραφή στα Μητρώα, η επανεγγραφή τους σε περίπτωση διακοπής της ασφάλισής τους καθώς και η συνέχιση της ασφάλισης, θα γίνεται πλέον με βάση τις ημέρες εργασίας τους με εργόσημο.



Όσον αφορά το εργόσημο εφαρμόζεται στους εργάτες γης (ημεδαπούς, αλλοδαπούς), που απασχολούνται σε γεωργικές/κτηνοτροφικές επιχειρήσεις – εκμεταλλεύσεις (ατομικές ή με μορφή Ο.Ε. – Ε.Ε.) και οι οποίοι ασφαλίζονται στον ΟΓΑ ως αυτοτελώς απασχολούμενοι, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 27 του Ν. 2639/98.
Στο εξής, η ασφάλιση των προσώπων αυτών θα γίνεται αποκλειστικά – και υποχρεωτικά – βάσει των διατάξεων περί εργοσήμου.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται πως οι παρακρατούμενες εισφορές του ΟΓΑ (για τους εργάτες γης) έχουν οριστεί σε ποσοστό 10% επί του ποσού του εργοσήμου.
Οι ασφαλιστικές εισφορές για τους μήνες ασφάλισης κάθε έτους, υπολογίζονται με βάση τα ποσά ασφαλιστικών εισφορών που ισχύουν κατά το συγκεκριμένο έτος, ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία του απασχολούμενου.
Οι ασφαλιστικές εισφορές κάθε έτους εξοφλούνται από τα ποσά που έχουν παρακρατηθεί, εντός του έτους, από τα εργόσημα του απασχολούμενου.