Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΝΤΟΥΛΑΣ: Ζητά την άμεση δανειοδότηση από την ΕΤΕ, της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου


Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Παντούλας ζητά με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτη Μπεγλίτη, την έγκριση δανείου από την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, προς την Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου (Μ.Β.Η).

Ο κ. Παντούλας στην επιστολή του αναφέρει:

"Κύριοι Υπουργοί, στο Κεφαλόβρυσο Ιωαννίνων (παραμεθόρια περιοχή Πωγωνίου) λειτουργεί από το 1979 η Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου (Μ.Β.Η).
Η συμβολή της συγκεκριμένης βιομηχανίας καταγράφεται ως απολύτως θετική, παρά τα κατά καιρούς προβλήματα που αντιμετώπισε.
Φέτος η Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου απασχολεί 80 εργαζόμενους και οι έως σήμερα “κλεισμένες” παραγγελίες από Ελλάδα, Κύπρο και Πολωνία ανέρχονται στο ποσό των 9 εκ.ευρώ.
Εκκρεμούν ακόμη συμφωνίες για νέες παραγγελίες από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Κύπρο άνω του 1 εκ. ευρώ, ενώ άλλες χώρες (Ισπανία) και ιδιωτικές επιχειρήσεις (ΒΙΟΧΑΛΚΟ) επιζητούν συνεργασία, γεγονός που θα αυξήσει αισθητά τον κύκλο των εργασιών της.
Αξίζει να αναφερθεί ένα συγκριτικό στοιχείο για να καταδειχθεί η ανοδική πορεία της επιχείρησης. Το 2010 έκλεισε με κύκλο εργασιών της τάξης των 6 εκ. ευρώ, ενώ στους τρεις πρώτους μήνες του 2011 οι “κλεισμένες” συμφωνίες ανέρχονται ήδη στα 9 εκ. ευρώ, δηλαδή αύξηση 50%.
Είναι εμφανές ότι η κοινή προσπάθεια του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και των εργαζομένων οδήγησε στο θετικό αυτό αποτέλεσμα.
H νέα πραγματικότητα εκτιμήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο στις 20.12.2010 κατέθεσε στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για τη λήψη δανείου από τη Μ.Β.Η., ικανοποιώντας σχετικό αίτημά της. Όμως, προς έκπληξη όλων η Ε.Τ.Ε δεν την έκανε αποδεκτή προφασιζόμενη διάφορα πράγματα και το σπουδαιότερο αγνοώντας τη δική της πρακτική όλων των προηγουμένων ετών, σύμφωνα με την οποία η δανειοδότηση της Μ.Β.Η. γίνονταν με αντίστοιχες εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου.
Κύριοι Υπουργοί, το σύνολο του τραπεζικού μας συστήματος ενισχύθηκε σημαντικά από την πολιτεία για την αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων λόγω της οικονομικής κρίσης.
Είναι, λοιπόν, ακατανόητη έως επικίνδυνη η συμπεριφορά της ΕΤΕ απέναντι σε μία βιομηχανία της παραμεθόριας Ελλάδας, που κατάφερε να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία δυναμικής ανάπτυξής της.
Γνωρίζοντας το συνεχές ενδιαφέρον σας για την περιοχή μας είμαι βέβαιος ότι η παρέμβαση επ΄ αυτού του θέματος θα είναι άμεση και αποτελεσματική".