Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΠΩΓΩΝΙ: Νέοι κτηνοτρόφοι-επιχειρηματίες ετοιμάζουν φάρμα εκτροφής γαϊδάρων και μουλαριών


Μια πρωτότυπη επένδυση ετοιμάζει ομάδα νέων κτηνοτρόφων- επιχειρηματιών στο ακριτικό Πωγώνι. Μελετά να δημιουργήσει φάρμα εκτροφής γαϊδάρων και μουλαριών, με σκοπό αφενός το ευεργετικό γάλα της γαϊδούρας, κυρίως όμως την αναπαραγωγή του υπό εξαφάνιση ζώου, που μπορεί πολλά να συνεισφέρει στην ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού στην περιοχή, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί πολλά και ισχυρά πλήγματα.
Με σχετικά μικρό κόστος, μέσα στην αφιλόξενη για επενδύσεις οικονομική κρίση, οι Ηπειρώτες επιχειρηματίες προσδοκούν στην έλευση επισκεπτών, που θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν βόλτες με τα ζώα σε ορεινές, απρόσιτες στα τροχοφόρα, περιοχές και να θαυμάσουν την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της περιοχής μας, προωθώντας τον εναλλακτικό τουρισμό, ο οποίος αναπτύσσεται ραγδαία και στη χώρα μας.
«Τα γαϊδούρια και τα μουλάρια είναι είδος προς εξαφάνιση πλέον. Μια επένδυση σε αυτά, μπορεί να φέρει ευεργετικά αποτελέσματα για τον τόπο» σημειώνουν στον «Π.Λ.» οι εμπνευστές του εγχειρήματος.

Tα εισάγουμε!..
Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατο δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο πληθυσμός των Ελληνικών γαϊδάρων και μουλαριών έχει μειωθεί δραματικά, για αυτό και τα εισάγουμε από γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Αλβανία! «Ο πληθυσμός των ελληνικών όνων είναι πλέον κάτω από τις 13.000, με τα περισσότερα να ζουν στην Πελοπόννησο, όταν μόλις δεκαπέντε χρόνια πριν, ήταν 95.000 και είναι αδιευκρίνιστο σε ποιες φυλές ανήκουν τα εναπομείναντα ζώα», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Καθηγητής του ΑΠΕ κ. Γιώργος Αρσένος. Τα καθαρόαιμα ελληνικά ζώα, είναι περίπου 4.000, ενώ τα υπόλοιπα προέρχονται από βαλκανικές χώρες ή έχουν αδιευκρίνιστη καταγωγή! «Έχουμε ζητήσει, το ελληνικό γαϊδούρι, να περιληφθεί στον κατάλογο απειλούμενων φυλών του F.A.O. ο οποίος αποτελεί και την παγκόσμια βάση αναφοράς» υπογραμμίζει ο κ. Αρσένος.
Tο συνέδριο
Στοιχεία για την προσφορά των γαϊδάρων και των μουλαριών, για τον αριθμό τους, αλλά και για το πώς μπορεί αυτός να αυξηθεί αναμένεται να παρουσιαστούν στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κτηνιατρικής Παραγωγικών Ζώων, Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης και Προστασίας του Καταναλωτή, που θα γίνει στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» στη Θεσσαλονίκη, από μεθαύριο, Παρασκευή έως και την Κυριακή.

Tο γάλα…
Σημειώνεται, πως το γάλα της γαϊδούρας είναι ιδιαίτερα ευεργετικό, αφού χρησιμοποιείται στην παρασκευή καλλυντικών. Ήδη, στη Νιγρίτα Σερρών, το Λαγκαδά, την Έδεσσα και την Καρδίτσα, παράγεται γαϊδουρινό γάλα, το οποίο είναι ιδανικό και για όσα νεογνά έχουν αλλεργίες στο αγελαδινό. Παράλληλα, θεραπεύει και άλλες ασθένειες, όπως κοκίτη, δερματοπάθειες κ.α.
Υπενθυμίζεται, ότι ο «Π.Λ.» είχε γράψει για τις ευεργετικές ιδιότητες του γάλακτος της γαϊδούρας (στις 14 Δεκεμβρίου 2010), η παραγωγή του οποίου θα μπορούσε να ήταν μια αποδοτική απασχόληση και για πολλούς Ηπειρώτες.

Tο κόστος
Πάντως, το κόστος για την αγορά ενός μουλαριού κυμαίνεται από 2.000 έως 3.500 ευρώ και των γαϊδάρων από 1.500 έως 2.500 ευρώ. Να σημειωθεί, ότι ένα μουλάρι μπορεί να κουβαλήσει μέχρι και 250 κιλά και θεωρείται ένα από τα πιο ανθεκτικά ζώα. Άλλωστε πολλοί το χρησιμοποιούν ακόμη και τώρα, κυρίως στα χωριά, για να μεταφέρουν ξύλα από τα δάση κ.α. αντικείμενα από δυσπρόσιτες περιοχές…

ΠΗΓΗ: http://www.proinoslogos.gr