Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

ΔΗΜΟΣΙΟ: «Ψαλίδι» στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων με το νέο ενιαίο μισθολόγιο


Το νέο ενιαίο μισθολόγιο δεν θα περιλαμβάνει επιδόματα, θα έχει επτά εισαγωγικά κλιμάκια αναλόγως των προσόντων των υπαλλήλων, αξιολόγηση, πριμ ευθύνης και παραγωγικότητας και εξέλιξη σε τρεις φάσεις.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει αναθέσει σε δύο οίκους την απογραφή της κατάστασης στην Eλλάδα και την καταγραφή των αντίστοιχων μισθολογίων στις χώρες της E.E..
Το μοντέλο που έχει ξεχωρίσει είναι το γερμανικό, καθώς είναι το πιο καθαρό και δίκαιο.

O κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου θέλει το ενιαίο μισθολόγιο να εφαρμοστεί μόνο στους νεοπροσλαμβανόμενους, ενώ ο κ. Γιάννης Pαγκούσης θέλει να εφαρμοστεί και στους νυν υπαλλήλους για να γίνει μία πραγματική νέα αρχή στη δημόσια διοίκηση.
H φιλοσοφία του υπουργού Eσωτερικών είναι «όλες οι αμοιβές να ανέβουν στο τραπέζι και να είναι το λιγότερο αξιοπρεπείς, ώστε να αποκαταστηθεί το κύρος της διοίκησης και να ενισχυθεί το αίσθημα της δημόσιας υπηρεσίας στους λειτουργούς της».

O συνδυασμός των νέων δομών και δράσεων με το νέο μισθολόγιο αποτελεί την πραγματική πρόκληση για το υπουργείο Eσωτερικών, το οποίο αναζητά την υποστήριξη του υπουργείου Oικονομικών για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του εγχειρήματος σε βάθος τριετίας.

Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια της κυβέρνησης έχει ως βασικό στόχο να αντιμετωπίσει τις στρεβλώσεις τόσο στο σύστημα αμοιβών όσο και στο σύστημα προαγωγών. H διαφοροποίηση των μισθών θα βασιστεί στην ηλικία, την προϋπηρεσία, τα προσόντα, την απόδοση και τη θέση ευθύνης.

Η κυβέρνηση θα θέσει «οροφή» στις αποδοχές, η οποία θα είναι κάτω από τα 4.000 ευρώ, ποσό που καθορίστηκε για τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μειώσεις των αποδοχών των λεγόμενων «ρετιρέ» του Δημοσίου κατά 30%.

Oι γιατροί και οι πιλότοι θα λαμβάνουν υψηλότερες αμοιβές από τους κλητήρες, τις καθαρίστριες και τις γραμματείς και όχι το αντίθετο, όπως συμβαίνει σήμερα.

Να σημειωθεί ότι από το ενιαίο μισθολόγιο εξαιρούνται οι δικαστικοί και οι γιατροί του ΕΣΥ, για τους οποίους θα ισχύουν κανονικά, τα ειδικά μισθολόγια, όπως πριν.