Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

ΑΚΡΙΒΕΙΑ: Έρχεται «τσουνάμι» ανατιμήσεων στα τρόφιμα


Η κατακόρυφη αύξηση των τιμών των πρώτων υλών (π.χ. δημητριακών, ζάχαρης, ζωοτροφών κ.λπ.) αλλά και το ράλι της τιμής του πετρελαίου εγκλωβίζει επιχειρηματίες και καταναλωτές σε ένα εκρηκτικό περιβάλλον που, όπως όλα δείχνουν, θα φέρει ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά είδη.
Οι φόβοι για πληθωρισμό, τους οποίους τροφοδοτεί η εκτίναξη τιμών σε τρόφιμα, πετρέλαιο και πρώτες ύλες στις διεθνείς αγορές, διογκώνονται σε όλο τον κόσμο.
Μεγάλες πολυεθνικές τροφίμων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, έχουν ήδη ανακοινώσει σε άλλες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής ότι θα προχωρήσουν σε ανατιμήσεις λόγω των εξελίξεων στις διεθνείς αγορές, σε ποσοστά που κυμαίνονται ακόμα και πάνω από το 5%.
Κάτι ανάλογο δεν αποκλείεται να συμβεί και στην Ελλάδα, ενώ σε ορισμένους κλάδους όπως η αλευροβιομηχανία, αυτό φαίνεται να είναι θέμα ημερών.
Οι βιομηχανίες τροφίμων στο σύνολό τους παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις αλλά όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποί τους, δεν μπορούν να προγραμματίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, ούτε να δεσμευτούν ότι δεν θα προχωρήσουν σε ανατιμήσεις.

Στελέχη των αλευροβιομηχανιών, επιχειρήσεων τροφίμων και αρτοποιοί κάνουν δυσοίωνες προβλέψεις, καθώς εκτιμούν ότι οι τιμές των σιτηρών το επόμενο δίμηνο θα συνεχίσουν την ανοδική κούρσα ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2008, της προηγούμενης διατροφικής κρίσης.
Πρώτα στη λίστα των αυξήσεων είναι τα άλευρα, των οποίων οι τιμές έχουν πάρει πάνω 15% με 25%. Το τσουβάλι των 50 κιλών έχει φτάσει ήδη τα 28 με 30 ευρώ από 22 με 24 ευρώ, όπως σημειώνουν αλευροβιομήχανοι.
Το κόστος αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να μετακυλιστεί από την ερχόμενη εβδομάδα στους αρτοποιούς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι «θα είναι δύσκολο να το... σηκώσουν». Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το ψωμί θα ανατιμηθεί.
Το καρβέλι σήμερα πωλείται προς 70 με 80 λεπτά, θα φτάσει στα 90 λεπτά με 1 ευρώ.