Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011
ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΝΟΜΙΚΗΣ: Με «χορηγία» ΣΥΡΙΖΑ έγινε η απόβαση
Ένα «καραβάνι» ανθρώπων, μεταναστών κυρίως από χώρες της Βόρειας Αφρικής, εγκατέλειπε την περασμένη Κυριακή τα Χανιά για την Αθήνα. Το πλοίο από την Κρήτη άραξε στον Πειραιά στην ώρα του -όπως συνήθως. Κάποια πούλμαν περίμεναν να «γεμίσουν» από την άφιξη των μεταναστών -παραδίπλα περίπου 200 διαδηλωτές με πανό από την Επιτροπή Αλληλεγγύης για συμπαράσταση. Σε ελάχιστο χρόνο, οι 250 μετανάστες έμπαιναν στη Νομική Σχολή με την απόφαση για απεργία πείνας.
Η πόρτα ήταν ανοιχτή, καθώς φοιτητές (και άλλοι πολίτες) είχαν «φροντίσει» να είναι όλα έτοιμα... Ένα «επικίνδυνο» παιχνίδι άρχιζε, με την κυβέρνηση να αιφνιδιάζεται αλλά και να αντιλαμβάνεται ταυτόχρονα τις πολιτικές προεκτάσεις και τις «παγίδες» από την «εισβολή» στον πανεπιστημιακό χώρο μιας ομάδας με στόχο την πολιτικοποίηση των αιτημάτων τους. Να «πάρουν χαρτιά» όλοι οι μετανάστες εντός της Ελλάδας!
Τα ερωτηματικά
Ήταν όμως μετανάστες πράγματι οι της ηγεσίας του καραβανιού και των υποστηρικτών τους που ανέλαβαν σχεδόν αποκλειστικά τις διαπραγματεύσεις με τις πρυτανικές αρχές μετά την άρση του ασύλου και προκειμένου να μετεγκατασταθούν σε άλλο κτίριο; Και πώς έφτασαν μέχρι εκεί;
Μέρες νωρίτερα κάτοικοι των Χανίων απευθύνθηκαν σε μία από τις δύο εταιρίες για να κλείσουν εισιτήρια. Οι πληροφορίες λένε ότι η πρώτη εταιρεία ζήτησε ονομαστικό κατάλογο των επιβατών. Και η δεύτερη τελικά έκανε ομαδική κράτηση για το λιμάνι του Πειραιά.
Τα ναύλα έφτασαν τα 3.525 ευρώ και την ομαδική κράτηση ανέλαβε η Ι.Π. από τα Χανιά -γιατρός στην πόλη. Ήταν μαζί τους στο πλοίο μέχρι τον Πειραιά, όπως και άλλοι Έλληνες από την πόλη των Χανίων.
Σύμφωνα με τη λίστα των επιβατών -που έχει στη διάθεσή του το «Εθνος της Κυριακής»- ανάμεσα στους επιβάτες και στη λίστα που καλύπτει η ομαδική κράτηση, ήταν ο Χ.Μ. από το Φόρουμ Μεταναστών Χανίων, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, που ως γνωστόν εν συνεχεία έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στα δρώμενα της Νομικής.
Έντονη δράση
Εις εξ αυτών επίσης (από την Κρήτη, ο Φ.Μ.) προέρχεται από τη Νεολαία του Συνασπισμού και ήταν υποψήφιος στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ ο Χ.Κ. συμμετέχει στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στη λίστα ακόμη μια κυρία από το Φόρουμ Μεταναστών στη Δυτική Κρήτη, όπου αριστερά σχήματα και ΜΚΟ εδώ και χρόνια έχουν έντονη δράση και δίκτυο επαφών στην Αθήνα (με συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και πανελλαδικά. Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι το «γεγονός» στη Νομική είχε προετοιμαστεί, χωρίς «ενστάσεις» από τον ΣΥΡΙΖΑ για το μεγάλο ρίσκο, παρότι ο Συνασπισμός με ανακοίνωσή του το απόγευμα της Παρασκευής επιχείρησε να κρατήσει αποστάσεις.
Είναι αλήθεια ότι βάσει του νόμου, η μεταφορά διά θαλάσσης επιβατών γίνεται με εισιτήριο, που εξασφαλίζουν αφού δείξουν την αστυνομική τους ταυτότητα ή άλλα επίσημα έγγραφα. Είναι επίσης κοινό μυστικό ότι μέχρι σήμερα δεν τηρείται στην πράξη η σχετική διαδικασία -κάτι που δεν αποκλείεται να συνέβη και κατά τη μεταφορά των μεταναστών από την Κρήτη στον Πειραιά. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι κατά την ομαδική κράτηση στο πρακτορείο των Χανίων δόθηκε πλήρης λίστα με τα ονόματα -και- των μεταναστών.
Παρόντες Σερίφης, Σκυφτούλης
Από τις πρώτες μέρες της κατάληψης στο κτίριο της Νομικής εμφανίσθηκαν ο Γιάννης Σερίφης και ο Επαμεινώνδας Σκυφτούλης. Ταυτόχρονα άρχισε από ομάδες αντιεξουσιαστών ένα κίνημα συμπαράστασης στους μετανάστες απεργούς πείνας. Μάλιστα, από το απόγευμα της Πέμπτης υπήρξε σχετική κινητοποίηση και κάλεσμα για συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας.
Ο συντονιστής Γιαννόπουλος
Εδώ και πολλά χρόνια είναι ενεργό μέλος του Δικτύου για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Συμμετέχει στη «Ρόζα», συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, και δίνει το «παρών» σε όλες τις συγκεντρώσεις και διεκδικήσεις για τα δικαιώματα των μεταναστών. Είναι μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης που συνέδραμε τους μετανά- στες στο κτίριο της Νομικής.
Οι «πυροσβέστες»
Οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, Δρίτσας και Λαφαζάνης, ανέλαβαν την πρωτοβουλία το δραματικό βράδυ της Πέμπτης να βοηθήσουν ώστε να μην εμπλακεί η αστυνομία και να αποχωρήσουν ειρηνικά οι μετανάστες. Συμμετείχαν στις συζητήσεις που είχε ο εισαγγελέας με εκπροσώπους των μεταναστών και τις πρυτανικές αρχές.
ΠΗΓΗ: «Έθνος της Κυριακής»