Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Οικονομική απογραφή με πρωταγωνιστή στο έλλειμμα τον «Καποδιστριακό» Δήμο Άνω Καλαμά


Την εντολή για οικονομική απογραφή στα ταμεία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που συνενώθηκαν για τη σύσταση του «Καλλικρατικού» Δήμου Πωγωνίου, έχει δώσει ο νέος Δήμαρχος κ. Κώστας Καψάλης και μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του 2011 επιχειρεί να σχηματίσει άποψη για την οικονομική κατάσταση που παραλαμβάνει.
Είναι σημαντικό πως αν και υπήρξε ένα ικανό χρονικό διάστημα του ενάμιση μήνα ακριβώς, στη διάθεση των νέων δημοτικών αρχών, τον οποίο οι νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι αξιοποίησαν για να ενημερωθούν για τις υπηρεσίες, την οργανωτική δομή, την εξυπηρέτηση της καθημερινότητας, τα έργα και τις ολοκληρωμένες μελέτες, τα οικονομικά κτλ., η εικόνα που δημιουργείται κατά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του «Καλλικράτη», είναι πως λείπει η ουσιαστική πληροφόρηση για τα μείζονα ζητήματα.
Δυσάρεστες εκπλήξεις έρχονται στο φως όσο προχωρά η οικονομική απογραφή.

Ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» που έχει να αντιμετωπίσει ο Δήμαρχος Πωγωνίου, ακούει στο όνομα του «Καποδιστριακού» Δήμου Άνω Καλαμά.
Σύμφωνα με την πρώτη καταμέτρηση το ταμείο του καταργηθέντος Δήμου Άνω Καλαμά εμφανίζει ένα άνοιγμα της τάξης των 2 εκατ. ευρώ.
Τα 1,250 εκατ. ευρώ ανέρχεται το δάνειο του Δήμου Άνω Καλαμά και περί τα 700.000 ευρώ εκτιμώνται οι οφειλές προς τρίτους, εκ των οποίων τα 540.000 ευρώ αποτελούν υπερβάσεις σε έργα!!!
Είναι δε χαρακτηριστικό πως μόλις κατά τους τελευταίους προεκλογικούς μήνες έγιναν 40!!! περίπου απευθείας αναθέσεις, με «σπασμένα» έργα της τάξης των 9.600 ευρώ έκαστο.
Στο σύνολό τους, οι απευθείας αναθέσεις κατά την τελευταία τετραετία, στο Δήμο Άνω Καλαμά, μπορεί και να ξεπέρασαν τις 200!!!, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του κ. Κώστα Καψάλη.
Το «γράμμα» του «Καλλικράτη» δεν είναι ακόμα απολύτως σαφές, σε σχέση με τις περιπτώσεις των υπερχρεωμένων «Καποδιστριακών» Δήμων και ως εκ τούτου, ο κ. Κώστας Καψάλης δε μπορεί να γνωρίζει σήμερα, τι μέλλει γενέσθαι.
Αν ισχύσουν οι παραπάνω πληροφορίες, μπορεί ο Δήμος Άνω Καλαμά να υπαχθεί σε ένα καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης και οι πάγιες επιχορηγήσεις προς το Δήμο Πωγωνίου να έρχονται «κουτσουρεμένες», με τη λογική ότι το κράτος παρακρατεί χρήματα που διαφορετικά θα πήγαιναν για έργα στη δημοτική κοινότητα Άνω Καλαμά.
Ο περιορισμός όμως, θα ισχύει μόνο για τον υπερχρεωμένο «Καποδιστριακό» Δήμο Άνω Καλαμά και όχι για το σύνολο του «Καλλικρατικού» Δήμου Πωγωνίου.