Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

2011: Νέα βάρη για όλους φέρνει το νέο έτος


Το κόστος του χρήματος αυξάνει δραματικά σε συνθήκες ύφεσης και οι ροές προς τις επιχειρήσεις προβλέπεται ότι θα μειωθούν περαιτέρω. Οι συνέπειες για τους μικρομεσαίους είναι ήδη δραματικές, καθώς μετρούν από πέρυσι 43.000 λουκέτα, με αποτέλεσμα να χαθούν 170.000 θέσεις εργασίας. Οι άνεργοι αυξήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο κατά 33,7% και ξεπέρασαν τις 621.000. Σε αυτούς θα προστεθούν και άλλες 100.000 φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και της τρόικας, που θέλουν το ποσοστό ανεργίας να κινείται στο 14,6%. Κι αυτές οι εκτιμήσεις είναι μετριοπαθείς.
Από την ανάλυση του οικονομικού κλίματος που έκανε το ΙΟΒΕ στις επιχειρήσεις, στη βιομηχανία, στις κατασκευές και στις υπηρεσίες, φαίνεται ότι στους κλάδους αυτούς το νέο έτος θα φέρει απολύσεις.
Ειδικά στις κατασκευές, το 45% των εταιρειών δηλώνει ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο μείωσης του προσωπικού. Σε συνθήκες γενικευμένης εργασιακής ανασφάλειας, τις επόμενες μέρες θα κριθεί εάν οι επιχειρησιακές συμβάσεις αποτελούν αναγκαίο κακό, υπό προϋποθέσεις, ή θα οδηγήσουν στην πλήρη απορύθμιση της αγοράς εργασίας.
Και στον δημόσιο τομέα όμως έρχεται νέο ψαλίδι, με το ενιαίο μισθολόγιο και την περικοπή των επιδομάτων. Αλλά και αυτοί που πρόλαβαν να βγουν στη σύνταξη θα ανακαλύψουν ότι δεν είναι σε καλύτερη μοίρα.
Τους επόμενους μήνες θα κριθεί η βιωσιμότητα των επικουρικών ταμείων. Οσα κριθούν προβληματικά πρέπει να προχωρήσουν σε δραστικές περικοπές. Το 2011 φέρνει αλλαγές και για τους αγρότες. Οι συνεταιρισμοί-σφραγίδες θα εκκαθαριστούν και θα επιχειρηθεί να στηθούν στη θέση τους νέοι, με καθαρά οικονομικά κριτήρια. Οι αγρότες ζητούν τη σύσταση ταμείου εγγυοδοσίας καθώς βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των τραπεζών. Η κρίση έχει χτυπήσει την πόρτα της εκπαίδευσης, σε όλες τις βαθμίδες, όμως το 2011 προμηνύεται δυσκολότερο, καθώς δρομολογούνται οι αλλαγές που προγραμματίζει η κυβέρνηση, χωρίς συμμάχους και κοινωνική υποστήριξη.
Το νέο έτος θα δοκιμαστούν και οι αντοχές του συστήματος υγείας, αλλά και των ασθενών που θα κρίνουν εντέλει εάν τα νοσοκομεία θα είναι καλύτερα μετά τη συγχώνευση και την απογευματινή λειτουργία τους.
Γεροί να είμαστε να πληρώνουμε τους φόρους, που οι έμμεσοι είναι οι υψηλότεροι στην Ε.Ε. και στην ίδια τροχιά μπαίνουν οι φόροι των ακινήτων. Κι όσοι ήταν αμελείς πέρυσι και δεν μάζεψαν αποδείξεις, φέτος θα πληρώσουν το πρόστιμο.