Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Από τη Δυτική Ελλάδα θα αρχίσουν οι πρώτες έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων


Από τη Δυτική Ελλάδα θα αρχίσουν οι πρώτες έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ι. Μανιάτης. Μάλιστα τις πρώτες υποψήφιες προς έρευνα περιοχές, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υφυπουργού είναι και τα Ιωάννινα, όπου είχαν γίνει και το παρελθόν ανάλογες προσπάθειες.
Ως υποψήφιες για έρευνα περιοχές αναφέρθηκαν αυτές του Πατραϊκού Κόλπου, της Αιτωλοακαρνανίας, τα Ιωάννινα και τα Γρεβενά.

Ο υφυπουργός αποκάλυψε ότι οι έρευνες θα ξεκινήσουν, σε 18 μήνες. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιεί κύκλο επαφών με τους επιστήμονες των Πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων της χώρας μας που έχουν γνώση σε θέματα πετρελαίου.
Όπως είπε ο κ. Μανιάτης ήδη έχει συναντηθεί με το Τμήμα Μεταλλειολόγων του Μετσόβειου, το τμήμα Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου της Κρήτης και την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με τους καθηγητές που ασχολούνται με τα πετρέλαια από τρία Γεωλογικά Τμήματα.
Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ ανέφερε ότι αφού ψηφισθεί ο νόμος για την ίδρυση Εθνικού Φορέα Υδρογονανθράκων που θα αναλάβει τη διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, θα ακολουθήσουν διεθνείς διαγωνισμοί για έρευνες στη Δυτική Ελλάδα, δεδομένου ότι ,όπως είπε, με την Ιταλία έχουν καθοριστεί τα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ακόμη ότι ο ορυκτός πλούτος της χώρας, κυρίως ο μεταλλευτικός, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΙΓΜΕ, εκτιμάται με τις τρέχουσες τιμές σε 30 δισ. ευρώ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει, όπως διευκρίνισε, ότι τα κοιτάσματα είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα και μπορούν να εξορυχθούν.