Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

ΙΚΑ: Καθιέρωση της έκδοσης προσωρινής σύνταξης σε ένα μήνα


Την υποχρεωτική καθιέρωση του μέτρου της έκδοσης προσωρινής σύνταξης σε ένα μήνα εξετάζει το υπουργείο εργασίας προκειμένου να περιοριστούν τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον ευαίσθητο τομέα της έκδοσης των συντάξεων, καθώς οι κενές οργανικές θέσεις αγγίζουν τις 4.000.
Όπως επισημαίνει η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΚΑ η διαδικασία απονομής συντάξεων κυμαίνεται από 8 έως και 18 μήνες.
Η προσωρινή σύνταξη λειτουργεί σήμερα σε εκούσια βάση, μετά από αίτηση του ασφαλισμένου και απονέμεται μέσα σε ένα μήνα. Κάθε συνταξιούχος λαμβάνει ένα ποσό έναντι, βάσει του 70% των συντάξιμων αποδοχών του τελευταίου μήνα, το οποίο θα του επιτρέπει την αξιοπρεπή διαβίωσή του εως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία απονομής οριστικής σύνταξης. Ωστόσο, οι συνδικαλιστές επισημαίνουν ότι το ποσό δεν θα πρέπει να υπολείπεται του σημερινού κατώτατου ορίου των 465 ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι θα πρέπει να λαμβάνουν κανονικά τα «επιδόματα» Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, πράγμα που δεν προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.