Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

ΓΡΙΠΗ: Αύξηση των κρουσμάτων μετά το άνοιγμα των σχολείων αναμένει το ΚΕΕΛΠΝΟ


Προ των πυλών βρίσκεται το φετινό κύμα της εποχιακής γρίπης και μάλιστα οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) εκτιμούν ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν το επόμενο δεκαπενθήμερο, οπότε και θα λειτουργήσουν από σήμερα τα σχολεία, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι φέτος ο ιός Η1Ν1 καθυστέρησε να κάνει την εμφάνισή του, λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας, ωστόσο μετά την πτώση της θερμοκρασίας και την επικράτηση περισσότερο… χειμερινών καιρικών συνθηκών, τις τελευταίες εβδομάδες, τα πρώτα κλινικά περιστατικά έκαναν την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών, το πανδημικό στέλεχος Η1Ν1 της γρίπης έχει επανεμφανιστεί στον ευρωπαϊκό χώρο και πιο συγκεκριμένα στη Βρετανία, την Ιρλανδία και τη Δανία, όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα, ενώ περιστατικά έχουν καταγραφεί επίσης στο Βέλγιο, τη Γαλλία, την Εσθονία, τη Βόρεια Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Στην Ελλάδα, η γρίπη εμφανίστηκε στη νησιωτική χώρα και πιο συγκεκριμένα στην Κίμωλο και τη Λήμνο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ «από τα δεδομένα τόσο του κλινικού όσο και του εργαστηριακού σκέλους της επιδημιολογικής επιτήρησης, καθώς και από τις ενδείξεις εμφάνισης συρροών γριπώδους συνδρομής, προκύπτει ότι πιθανώς η χώρα μας βρίσκεται σε φάση έναρξης του φετινού εποχιακού κύματος γρίπης».
Ειδικότερα, πρόκειται για 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης του αναπνευστικού σε κατοίκους της Κιμώλου, ηλικίας από 16 έως 51 ετών με συμπτωματολογία γριπώδους συνδρομής πριν από την Πρωτοχρονιά, για τα οποία το ΚΕΕΛΠΝΟ διευκρίνισε ότι δεν χρειάστηκαν νοσηλεία.
Την τελευταία εβδομάδα η γρίπη εμφανίστηκε και στη Λήμνο, όπου το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει ότι εντοπίστηκε «μικρή συρροή κρουσμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού σε παιδιά ηλικίας από 9 έως 14 ετών, με ήπια συμπτωματολογία γριπώδους συνδρομής».
Από τα μέχρι τώρα δεδομένα προκύπτει ότι η φετινή εποχική γρίπη κυριαρχείται από το πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1). Μέχρι και τις 2 Ιανουαρίου 2011, στα δύο Κέντρα Αναφοράς Γρίπης της χώρας απεστάλησαν συνολικά 71 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα πέντε ήταν θετικά για τον ιό Η1Ν1 και μόνο το ένα για τον υπότυπο Η3Ν2. Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν θα πρέπει να προκαλέσει αναστάτωση στον πληθυσμό, αφού το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που προκαλούνται. Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα, οι οποίοι θα πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν, αφού είναι η κατηγορία του πληθυσμού που ενδέχεται να παρουσιάσει τις σοβαρότερες επιπλοκές από μία ενδεχόμενη έξαρση της γρίπης. Σχολαστική υγιεινή θα πρέπει να τηρούν και οι μαθητές, αφού υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθούν τα κρούσματα με το συναγελασμό των παιδιών στα σχολεία. Για την ώρα πάντως, δεν θεωρείται επιβεβλημένη η λήψη μέτρων.