Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΔΕΚΟ: Ένταση στις διαπραγματεύσεις με τους ελεγκτές.


ΔΕΚΟ: Ένταση στις διαπραγματεύσεις με τους ελεγκτές.

Σε ένα εξαιρετικά φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα μέσα στο Σαββατοκύριακο για τις περικοπές στις ΔΕΚΟ. Οι ελεγκτές της τρόικας ζητούσαν πλήρη ανάλυση για τις περικοπές ύψους 800 εκατ. ευρώ που θα γίνουν μέσα στο 2011 στις προβληματικές δημόσιες επιχειρήσεις.
Ιδιαίτερη έμφαση έδιναν στην περιστολή του μισθολογικού κόστους και το περιορισμό του προσωπικού. Οι απαντήσεις περί μετατάξεων (σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου) ή οι εσωτερικές μετακινήσεις δεν έπεισαν ως μέτρο περικοπής του μισθολογικού κόστους.
Στην τελευταία συνάντηση της Κυριακής ζήτησαν οι μετατάξεις που θα αποφασιστούν να αντιμετωπίζονται ως νέες προσλήψεις και να εμπίπτουν στον κανόνα των πέντε αποχωρήσεων για κάθε μια πρόσληψη.
Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει περίπου των 20% των προγραμματισμένων μετατάξεων, ενώ το υπόλοιπο 80% που θα βρεθεί υπεράριθμο ή υποαπασχολούμενο θα πρέπει να αποχωρήσει. Μάλιστα ήταν ανένδοτοι ότι το μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί όπως σχεδιάστηκε για το χρόνο που σχεδιάστηκε και για το ποσό περικοπής που προβλέφθηκε, διαφορετικά θα αποτελέσει θέμα αστοχίας του οικονομικού προγράμματος.

Ανένδοτοι ήταν οι ελεγκτές και στο θέμα της νομοθετικής ρύθμισης με την οποία θα καθιερώνεται η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών και των γενικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας . Μάλιστα έδειχναν και ενοχλημένοι για την στάση της υπουργού εργασίας, κα Λούκας Κατσέλη, η οποία αρνήθηκε την οριζόντια εφαρμογή του μέτρου για όλες τις επιχειρήσεις.
Η κα Κατσέλη είπε ότι στο σχετικό νόμο θα αναφέρεται σαφώς ότι το μέτρο θα ισχύει μόνο για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και όχι για περισσότερο από 2 χρόνια. Υποσχέθηκε ακόμη ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους και το θέμα μπορεί να επανεξεταστεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες.
Η τριμερής επιτροπή των ελεγκτών επέμεινε ότι το μέτρο θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς περιορισμούς και μάλιστα ανέφερε και την αντίρρηση του ΣΕΒ στην επιλεκτική εφαρμογή του μέτρου.