Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: «Δέκα προκλήσεις» για το 2011.


ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: «Δέκα προκλήσεις» για το 2011.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη συνέντευξη των εκπροσώπων της τρόικας, ο υπουργός έκανε αναφορά σε ένα μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο, που δεν θα περιγράφει "κάθε μέτρο και υπομέτρο" όπως διευκρίνισε, αλλά θα θέτει γενικούς στόχους και κατευθύνσεις. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις διευκρίνισε πως το συγκεκριμένο σχέδιο θα αναλύει τα μη προσδιοριζόμενα μέτρα του μνημονίου, το συνολικό ύψος των οποίων ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπολόγισε σε 11 δισ. ευρώ. Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι της τρόικας έκαναν και αυτοί αναφορά στα επιπλέον μέτρα του μνημονίου, το συνολικό ύψος των οποίων προσδιόρισαν στο 5% του ΑΕΠ.

Για τις εργασιακές σχέσεις, ο Γ. Παπακωνσταντίνου απάντησε πως δεν θα γίνουν μειώσεις αποδοχών κάτω από το κατώτατο όριο που ορίζει η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας.
Αναφερόμενος στη στελέχωση του Δημοσίου και στην εφαρμογή του κανόνα «1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις», διευκρίνισε πως το 2010 αποχώρησαν 40.000 υπάλληλοι. Ο υπουργός σημείωσε πως οι μεγαλύτερες ανάγκες για προσλήψεις εντοπίζονται στην Υγεία, την εκπαίδευση, τη Δικαιοσύνη και τα σώματα ασφαλείας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις με μια ενδεχόμενη παράταση στους χρόνους αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα από την τρόικα, ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε να βλέπει θετικά τη σχετική πρόταση του ΔΝΤ. Πρόσθεσε, πάντως, πως στόχος της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2011, αναγνωρίζοντας επίσης πως το πρόγραμμα δανεισμού εμφανίζει δυσκολίες για την περίοδο 2013-2015. Σημειώνεται πως για αυτή την τριετία η Ελλάδα καλείται να δανειστεί περισσότερα από 120 δισ. ευρώ.

Για «δέκα προκλήσεις» έκανε λόγο στη συνέντευξή Τύπου ο υπουργός Οικονομικών.

Δημόσιες δαπάνες. (Πιστή υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2011). Φοροδιαφυγή. (Συγχωνεύσεις ΔΟΥ, φοροδιαφυγή).
ΔΕΚΟ. (Μητρώο με όλες τις ΔΕΚΟ). Μεταρρύθμιση Δημοσίου. (Ενιαίο μισθολόγιο για το Δημόσιο).
Υγεία.(Τοποθέτηση εσωτερικών ελεγκτών, ο έλεγχος των δαπανών Υγείας στα νοσοκομεία).
Εργασιακές σχέσεις. (Αναμόρφωση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα).
Κλειστά επαγγέλματα. (Απελευθέρωση σειράς κλειστών επαγγελμάτων). Επιχειρηματικό περιβάλλον.(Ολοκλήρωση του Κτηματολογίου).
Χρηματοπιστωτικός τομέας.(Αγροτική Τράπεζα, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων).
Δημόσια περιουσία και αποκρατικοποιήσεις. (Αποκρατικοποιήσεις και από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου).