Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΤΕΕ ΗΠΕΙΡΟΥ: Να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ οι οδικοί άξονες της Ηπείρου.


ΤΕΕ ΗΠΕΙΡΟΥ: Να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ οι οδικοί άξονες της Ηπείρου.

Έργα προσπελασιμότητας στην Ήπειρο ζητάει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου με επιστολή του προς το υπουργείο Υποδομών. Στην ουσία ζητάει να ενταχθούν σε προγράμματα του ΕΣΠΑ οι οδικοί άξονες που θα άρουν την απομόνωση της Ηπείρου και παράλληλα θα αυξήσουν την επικοινωνία εντός της περιφέρειας. Η επιστολή έχει ως εξής: Πάγια άποψη του ΤΕΕ\ΤΗ είναι ότι τα μεγάλα έργα υποδομών και ιδίως τα μεγάλα οδικά έργα πρέπει να συνοδεύονται από συμπληρωματικά οδικά έργα που θα βελτιώνουν τη προσπελασιμότητα, ιδίως σε περιφερειακό επίπεδο.
Σήμερα για τη περιοχή της Ηπείρου, μετά την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού και τη κατασκευή της Ιόνιας Οδού, είναι επιτακτική η ανάγκη βελτίωσης των έργων προσπελασιμότητας και της λειτουργικής διασύνδεσης των μεταφορικών υποδομών. Αυτό θα επιτευχθεί με την κατασκευή νέων οδικών αξόνων και την αναβάθμιση τμημάτων του υφιστάμενου οδικού δικτύου.
Το ΤΕΕ/ΤΗ σε αυτή τη κατεύθυνση κατέθεσε στο παρελθόν προτάσεις που σήμερα είναι επίκαιρες και ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες και τις επιδιώξεις της περιοχής μας για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ισόρροπης ανάπτυξής της σε Περιφερειακό, Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με βάση αυτό το πλαίσιο,
- Η επέκταση της Ιόνιας Οδού από τον Κόμβο με την Εγνατία στα Ιωάννινα έως Κακαβιά.
- Η σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια οδό, στο ύψος της Φιλιππιάδας, με αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας, για την απρόσκοπτη μετακίνηση από τα μεγάλα αστικά κέντρα της περιφέρειας προς το Διεθνές αεροδρόμιο του Ακτίου.
- Η ουσιαστική βελτίωση του παραλιακού άξονα Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας και η επέκτασή του μέχρι τη Σαγιάδα και τα Ελληνοαλβανικά σύνορα, με παράκαμψη της Ηγουμενίτσας, ιδίως αυτή τη χρονική στιγμή που κατασκευάζεται εντός της Αλβανίας το τμήμα Κονίσπολης- Άγιοι Σαράντα.
- Η προσπελασιμότητα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών όπως τα Τζουμέρκα και το Ζαγόρι,
αποτελούν εξαιρετικής σημασίας και υψηλής προτεραιότητας αναπτυξιακές τεχνικές υποδομές για την περιφέρειά μας οι οποίες είναι αναγκαίες για την ανάπτυξή της, τη διόρθωση των ανισοτήτων, τη σύγκλισή της με τις άλλες περιφέρειες και κατ’ επέκταση τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών. Είναι απαραίτητο και χρήσιμο οι παραπάνω οδικές συνδέσεις να ενταχθούν άμεσα και παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, σε χρηματοδοτικά προγράμματα του υπό αναθεώρηση ΕΣΠΑ 2007-2013 ως έργα υψηλής προτεραιότητας. Για την έγκαιρη προετοιμασία και κατασκευή τους είναι αναγκαίο να γνωστοποιηθεί ένα συγκεκριμένο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα.