Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

ΦΟΡΟΣ ΠΕΡΑΙΩΣΗΣ


ΦΟΡΟΣ ΠΕΡΑΙΩΣΗΣ

Έρχεται επέλαση της Εφορίας, το τελευταίο δίμηνο του έτους για την είσπραξη τουλάχιστον 2,1 δισ. ευρώ.
Από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου το οικονομικό επιτελείο παίζει το τελευταίο του χαρτί, προκειμένου να περιορίσει κατά το δυνατόν τη «μαύρη τρύπα» στα έσοδα και να ελαχιστοποιήσει τις αστοχίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Από την περαίωση το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στην είσπραξη 700 εκατ. ευρώ, παρότι πρόκειται για έναν αρκετά φιλόδοξο στόχο εν μέσω βαθιάς κρίσης στην αγορά.
Πιο αναλυτικά, το μεγαλύτερο βάρος δίνεται στην περαίωση λόγω και των υψηλών εσόδων που έχουν προϋπολογιστεί. Από τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου οι τράπεζες θα μπορούν να δέχονται επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση. Τη Δευτέρα ταχυδρομήθηκαν 200.000 εκκαθαριστικά σημειώματα και προχθές έφυγαν άλλα 220.000.
Υπολογίζεται ότι συνολικά 1,4 εκατομμύρια ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες (φυσικά πρόσωπα) θα λάβουν σημείωμα για το κλείσιμο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της 10ετίας 2000-2009. Μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων για τα φυσικά πρόσωπα, η ΓΓΠΣ θα αρχίσει να «τρέχει» την περαίωση για τα νομικά πρόσωπα.