Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ



ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗΣ: «Να φέρουμε νέους ανθρώπους στο Πωγώνι»

Ο Φάνης Στεργίου, απερχόμενος Δήμαρχος Άνω Καλαμά, είναι εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος για το νέο Δήμο Πωγωνίου με την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Μπορεί να βοηθήσει ο «Καλλικράτης»; Ακούγονται όλες οι απόψεις επ΄αυτού.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Τη διοικητική μεταρρύθμιση την περίμενα από το ’80 και μέχρι τώρα γινόταν με το σταγονόμετρο. Ευτυχώς, έγινε τώρα. Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει, σε συνεργασία με την αιρετή περιφέρεια να σχεδιάσουν και να διευθετήσουν τα ζητήματα που θα βοηθήσουν τις περιοχές μας. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να συζητηθούν. Όπως έχει δρομολογηθεί όμως η μεταρρύθμιση, κρύβει και μια σκοπιμότητα. Και αυτή η σκοπιμότητα είναι ότι οι κυβερνώντες θέλουν να μένουν στο απυρόβλητο και να συνεχίσουν να διοικούν παραχωρώντας αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση, οι οποίες δύσκολα μπορούν να ασκηθούν χωρίς πόρους, σε περίοδο κρίσης. Καλούνται οι δήμοι να κολυμπήσουν στα βαθιά και σε αρκετά σημεία αβοήθητοι. Φαίνεται καθαρά, όπως άκουσα και τον πρωθυπουργό να λέει στη συνέντευξή του, θα υπάρξουν οικονομικά οφέλη. Ο σχεδιασμός του «Καλλικράτη» έγινε με τη σκοπιμότητα να μην διατεθούν χρήματα που πρέπει να πάνε στην αυτοδιοίκηση. Είναι θεσμοθετημένο το 20% των πόρων να πηγαίνει στην αυτοδιοίκηση, θυμίζω. Δεν τα πήρε ποτέ αυτά τα χρήματα όμως.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Ποιος θα είναι ο ρόλος ενός ακριτικού Δήμου όπως το Πωγώνι στη νέα κατάσταση; Τι πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Το Πωγώνι είναι ένας από τους δήμους με τα λιγότερα προβλήματα στην Ήπειρο. Είναι «μαζεμένος» και δεν έχει τα προβλήματα, λόγου χάρη των Τζουμερκων με τη δύσκολη πρόσβαση. Σίγουρα εγκαταλειμμένος είναι ο Δήμος μας, γιατί κανείς δεν ασχολείται με την περιοχή πολλά χρόνια τώρα, αλλά έχει απεριόριστες δυνατότητες. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι η πύλη προς την Ευρώπη, μπαίνοντας και η Αλβανία στην Ε.Ε. Απλά, χρειάζεται δημοτική αρχή με όραμα και σχεδιασμό και όχι μεγάλα πράγματα. Τα «μεγάλα έργα» τα ακούω συνέχεια από πολλούς αλλά σπάνια προχωράνε. Μικρά πράγματα και αλλαγές στη νομοθεσία χρειάζονται για να αρχίσει να προχωράει η ανάπτυξη. Εγώ δεν λέω πράγματα που δεν μπορώ να υλοποιήσω. Γνώμονας πάντα, για την ανάπτυξη του Πωγωνίου είναι η προβολή του φυσικού του περιβάλλοντος, της μεγάλης μουσικής του παράδοσης…
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Υπάρχει σχέδιο για να αποτελέσει το Πωγώνι αυτό το «προγεφύρωμα» που αναφέρετε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Όχι, δεν υπάρχει τίποτε. Ούτε η νομαρχία ούτε η περιφέρεια έδειξαν να ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της περιοχής. Δεν υπήρχε μπούσουλας προς τους Καποδιστριακούς δήμους με έργα συνδεδεμένα μεταξύ τους που να στοχεύουν κάπου. Όλα ήταν αποσπασματικά και πρόχειρα, με τη λογική «αφού ο τάδε δήμος έκανε αυτό το έργο, να διεκδικήσουμε και εμείς να κάνουμε το αντίστοιχο εδώ» χωρίς να κρίνουμε αν βοηθάει ή όχι την περιοχή. Όλα αυτά φέρανε την περιοχή μας πίσω. Έχει όμως δυνατότητα να παίξει το ρόλο της «πύλης». Αυτή τη στιγμή κατοικείται από γερασμένο πληθυσμό. Πρέπει να τονώσουμε την κοινωνικότητα, να φέρουμε νέους ανθρώπους, να δοθούν σε ανθρώπους με εντοπιότητα οι νέες θέσεις εργασίας, σε ανθρώπους που θα κατοικήσουν εκεί και όχι στα Γιάννενα. Αλλιώς κινδυνεύουμε, όχι μόνο εμείς, να δημιουργήσουμε μια άλλη Αθήνα στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Πάση θυσία πρέπει να το αποτρέψουμε αυτό. Υπάρχει τρόπος να κρατηθεί ο κόσμος στα χωριά, ίσως και να επιστρέψει κιόλας. Ένας κτηνοτρόφος και ένας γεωργός μπορεί να έχει εισοδήματα περισσότερα από ένα βιομηχανικό εργάτη. Στα χωριά μας όμως δεν υπάρχει κοινωνικότητα, δεν μπορεί κάποιος να δημιουργήσει οικογένεια λ.χ. Μπορεί δηλαδή να ζήσει επαγγελματικά. Σκεφτείτε να φέρουμε 100-200 οικογένειες εκπαιδευτικών για παράδειγμα, στον τόπο μας. Αυτές θα δημιουργήσουν κοινωνικότητα, αλλά θα τονώσουν και την οικονομική ζωή. Αυτές οι οικογένειες είναι που θα διεκδικήσουν καλύτερη ποιότητα ζωής.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Τι προβλήματα παίρνει ο δήμος σας στον καινούργιο Δήμο; Το θέμα του Καλαμά είναι φλέγον.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Μπορώ να πω ότι τα προβλήματα που κληρονόμησα εγώ στον Άνω Καλαμά, ήταν πολύ πιο μεγάλα, με χρέος πάνω από 1 εκ. ευρώ. Θεωρήσαμε ότι πρέπει να πληρωθούν οι άνθρωποι που δούλεψαν, πήραμε ομόφωνη απόφαση για να λάβουμε δάνειο. Λειτουργήσαμε λοιπόν με «σφιχτό» οικονομικό σχέδιο και έτσι δεν έχουμε καθόλου οφειλές. Το ίδιο έχουν κάνει από όσο ξέρω και οι άλλοι συνάδελφοι, άρα ο νέος Δήμος δεν θα έχει τέτοιο πρόβλημα. Αυτή τη μεταβατική περίοδο όμως, πρέπει να λειτουργήσουμε άμεσα. Αυτό είναι και το πρόβλημα, πώς λειτουργούμε μετά τις 15 Νοέμβρη, γιατί θεωρώ ότι θα πάμε σίγουρα σε δεύτερη Κυριακή στις εκλογές. Θα πρέπει να μεριμνήσουμε να οργανωθεί ο Δήμος, ειδικά ενόψει ακραίων καιρικών φαινομένων. Φανταστείτε το Γενάρη που θα αναλάβει η νέα δημοτική αρχή να έχουμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα με αποκλεισμένο κόσμο και εγκαταστάσεις. Πρέπει να οργανώσουμε εθελοντικές ομάδες γιατί η νομαρχία δεν θα υπάρχει πλέον, η περιφέρεια θα είναι και αυτή σε μεταβατικό στάδιο. Κληρονομούμε όμως και ένα μεγάλο κομμάτι του Καλαμά. Αυτά τα τελευταία πέντε χρόνια άλλαξε η νοοτροπία που είχαμε για το ποτάμι παλιότερα, που όλα πήγαιναν εκεί, χάρη στην αντίληψη των νέων ανθρώπων. Είναι απαραίτητη η Ε.Ε. μέσω του προγράμματος Life. Μπορούμε μέσα από το αυτό το πρόγραμμα, αναδεικνύοντας τα προβλήματα του Καλαμά να πάμε σε αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών, να πάμε στη μεταφορά κτηνοτροφικών μονάδων και θερμοκηπίων σε άλλες περιοχές, ώστε ο Καλαμάςνα προστατευτεί και μετά, πάλι με διακρατικά και ευρωπαϊκά προγράμματα να αναδειχθεί και τουριστικά. Μόνο έτσι γίνεται και όχι με αστυνόμευση. Μπορούμε να αστυνομεύουμε τον Καλαμά όλο το 24ωρο και πάλι να βρει τον τρόπο να ρίξει τα απόβλητά του εκεί, αυτός που θέλει να τα ρίξει. Και ξέρετε δεν είναι τα οικιακά απόβλητα το πρόβλημα. Είναι τα φυτοφάρμακα για παράδειγμα, που οι καλλιεργητές τα έχουν ανάγκη, παρότι είναι απαγορευμένα. Δεν γίνεται να καλλιεργήσουν δηλαδή, αν δεν σκοτώσουν την καραβίδα που υπάρχει στο χωράφι. Οπότε, με τα ίδια φυτοφάρμακα σκοτώνουμε όλη τη ζωή στο ποτάμι, κάθε χρόνο. Συντελείται ένα έγκλημα στον Καλαμά.