Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Η Λίμνη Πωγωνίου γίνεται οριστικά Ζαραβίνα Πωγωνίου


Η Λίμνη Πωγωνίου διεκδικούσε το παλιό της όνομα και τελικά το παίρνει οριστικά πίσω.
Η μετονομασία του χωριού περιλαμβάνεται σε άρθρο του νομοσχεδίου (άρθρο 12) για την ρύθμιση θεμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης που κατατέθηκε στη Βουλή.
Το άρθρο 12  του νομοσχεδίου αναφέρει το εξής:
«Μετονομάζεται η κοινότητα Λίμνης της Δημοτικής Ενότητας Δελβινακίου του Δήμου Πωγωνίου του Νομού Ιωαννίνων σε Κοινότητα Ζαραβίνας και επανέρχεται η αρχική ονομασία η οποία άλλαξε από 12,31928 με Προεδρικό Διάταγμα στο πλαίσιο μιας γενικότερης εξέτασης των τοπωνυμίων που δεν είχαν ελληνική γλωσσική ρίζα ή προέλευση. Ωστόσο οι λόγοι ονοματοδοσίας μιας περιοχής δεν μπορεί να στηρίζονται αμιγώς σε γλωσσολογικά κριτήρια, αλλά κυρίως η πολιτεία οφείλει να εξετάζει ιστορικούς, κοινωνικούς και λαογραφικούς λόγοι οι οποίοι επιβάλλουν το τοπωνύμιο.
Άλλωστε η γενικευμένα μετονομασία οικισμών και κοινοτήτων στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και ο εξελληνισμός ονομάτων με τουρκική, σλάβικη ή αρβανίτικη προέλευση, εξυπηρετούσε ανάγκες εθνικές σε μία ταραχώδη ιστορικά περίοδο που το ελληνικό κράτος προσπαθούσε να παγιώσει τα εθνικά του σύνορα και την κυριαρχία επί των εδαφών του».