Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Τεκμήρια, το συνολικό οικογενειακό εισόδημα και καταθέσεις στα κριτήρια για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Μερίσματος


Η εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ αναμένεται να ανοίξει την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου.

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με την κοινή υπουργική απόφαση που περιέχει πρόσθετους «κόφτες» για τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος.
Εκτός Κοινωνικού Μερίσματος κινδυνεύουν να μείνουν λόγω τεκμηρίων, συνολικού οικογενειακού εισοδήματος, καταθέσεων και των ημερομηνιών της ανεργίας.
Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων ήταν ήδη περιορισμένος, 250.000 από 1.650.000 δικαιούχους πέρυσι, με τα κριτήρια χορήγησής του περιορίζονται ακόμα περισσότερο οι τελικοί δικαιούχοι.
Ειδικότερα, για τον προσδιορισμό του εισοδήματος των δικαιούχων, λαμβάνεται υπόψη το «συνολικό φορολογητέο εισόδημα», που σημαίνει ότι αν το τεκμαρτό εισόδημα είναι υψηλότερο από το πραγματικό λαμβάνεται υπόψη το τεκμαρτό και εφόσον υπερβαίνει το εισοδηματικό όριο, τότε ο δικαιούχος, μένει εκτός.
Επίσης, δεν λαμβάνεται υπόψη μόνο το εισόδημα του υποψήφιου δικαιούχου, αλλά το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, όλων των μελών της οικογένειας.
Τα εισοδήματα προκύπτουν από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος έτους 2019 και συγκεκριμένα οι εκκαθαρισμένες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν στη χρήση 2018 και οι οποίες έχουν υποβληθεί έως 30.11.2019.
Το ίδιο ισχύει και για τις τραπεζικές καταθέσεις. Θα πρέπει το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων όλων των μελών της οικογένειας να είναι μέχρι 20.000 ευρώ.


Σε ότι αφορά στους ανέργους, αναγνωρίζονται ως δικαιούχοι όσοι ήταν άνεργοι μέχρι 12 μήνες, κατά την 30ή Νοεμβρίου 2019. Επίσης «μακροχρόνια άνεργος» θεωρείται ο εγγεγραμμένος στα μητρώα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) για αδιάλειπτο χρονικό διάστημα άνω των δώδεκα (12) μηνών, κατά την 30/11/2019.
Στο τελικό κείμενο της απόφασης ορίζεται επίσης ότι απαιτείται οι δικαιούχοι αν είναι μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας κατά τα τελευταία επτά (7) χρόνια αντί για δέκα χρόνια που είχε ανακοινωθεί.
Το ποσό του μερίσματος παραμένει στα 700 ευρώ, ανά δικαιούχο νοικοκυριό και θα καταβληθεί με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019.