Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Τοποθέτηση του Γιάννη Στέφου στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Τοποθέτηση Γιάννη Στέφου στη Βουλή των Ελλήνων κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Ρυθμίσεις μέριμνας προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας, Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις»
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Στέφος τοποθετήθηκε στις 18-4-2019 στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο ρυθμίζει διάφορα θέματα των μονίμων αξιωματικών και υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), καθώς και θέματα οπλιτών.

Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής έκανε μια μικρή αναδρομή στα προηγούμενα νομοσχέδια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που ρύθμιζαν ζητήματα λειτουργίας του στρατεύματος. Συγκεκριμένα, το 2016 με τους νόμους 4361 και 4407 είχαν ρυθμιστεί θέματα που αφορούσαν τους οπλίτες και θέματα που είχαν σχέση με την εξέλιξη των μόνιμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Το 2017 με το νόμο 4494 ρυθμίστηκαν οικονομικά ζητήματα και θέματα εξέλιξης, ενώ θεσπίστηκε και το δικαίωμα της συνδικαλιστικής έκφρασης των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων.
«Το παρόν νομοσχέδιο, είπε ο βουλευτής, περιλαμβάνει σημαντικές προβλέψεις που έχουν θετικό πρόσημο ως προς την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της ισονομίας ανάμεσα στα στελέχη των ΕΔ. Δεν λύνει όλα τα ζητήματα και δεν εξαφανίζει όλες τις ανισότητες αλλά βρίσκεται προς μια τέτοια κατεύθυνση και εξορθολογίζει σε σημαντικό βαθμό την οργάνωση των Σωμάτων και δημιουργεί προϋποθέσεις για ένα σύγχρονο και λειτουργικό στρατό».


Στη συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε σε κάποιες από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, οι οποίες κατοχυρώνουν βασικά δικαιώματα των στρατιωτικών. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις μέριμνες για τρίτεκνους και πολύτεκνους, στη μείωση του ωραρίου για στελέχη με αναπηρία πάνω από 67% ή σε όσους είναι κηδεμόνες ατόμων με αναπηρία ή σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης, έκανε ιδιαίτερη μνεία στις ρυθμίσεις για τους αντιρρησίες συνείδησης, στην απλοποίηση της διαδικασίας για τη χορήγηση αναβολής και στις ρυθμίσεις για τους ανυπότακτους.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Στέφος υπογράμμισε ότι όλες οι προβλέψεις του νομοσχεδίου είναι δηλωτικές της προσπάθειας που γίνεται από την κυβέρνηση για τον εξορθολογισμό και την αρτιότερη λειτουργία των ΕΔ, με γνώμονα και το συμφέρον της Άμυνας της χώρας αλλά και το «ευ ζην» των ανθρώπων που δουλεύουν και κοπιάζουν για αυτή.