Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Αλέξανδρος Καχριμάνης: «Οι Ηπειρώτες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Αξιοβίωτη Ανάπτυξη»

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης παρουσίασε το βράδυ της Παρασκευής στο Hotel Du Lac,  τις προτάσεις του ενόψει των περιφερειακών εκλογών όπου είναι εκ νέου υποψήφιος.
Ο κ.  Καχριμάνης ξεκαθάρισε ότι «δεν υπόσχεται ούτε οράματα, ούτε θεάματα, ούτε θαύματα» λέγοντας ότι  «Από υποσχέσεις και φανταχτερά προγράμματα, χόρτασαν, αλλά ... και εξαπατήθηκαν πολλές φορές οι πολίτες. Υπάρχουν υποψήφιοι που φαντάζονται ότι είναι πρωθυπουργοί».
«Δίνουν υποσχέσεις για έργα που χρειάζονται τρεις και τέσσερις κρατικοί προϋπολογισμοί για να γίνουν» είπε ο κ. Καχριμάνης. «Χαμένοι από χέρι είναι, υπόσχονται τα πάντα στους πάντες. Εμείς όλα αυτά τα χρόνια κινηθήκαμε με υπευθυνότητα. Μας γνωρίζετε και σας γνωρίζουμε. Δεν κοροϊδέψαμε κανέναν. Δεν παίξαμε με τις αξίες των Ηπειρωτών και του Ηπειρωτισμού. Αυτές τις αξίες που αγνοούν πολίτες της Αθήνας, που σας κουνάνε και μας κουνάνε το «δάχτυλο», λέγοντάς μας «εσείς οι Ηπειρώτες»…
 Οι Ηπειρώτες στις 26 Μαΐου αποφασίζουν: Δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Αξιοβίωτη Ανάπτυξη. Για να πάει η Ήπειρος μπροστά. Για να πάει ακόμη ψηλότερα. Όλα αυτά τα χρόνια ήμασταν απόλυτα συνεπείς στις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει. Κάναμε όμως πολύ περισσότερα. 
Γιατί είμαστε η παράταξη της Ευθύνης. Η παράταξη της αποτελεσματικότητας. Και σήμερα μιλάμε με το έργο μας. 
Έργο που δεν κρύβεται, δεν διαγράφεται, δεν μηδενίζεται. Ματαιοπονούν όσοι το επιχειρούν. Συνεχίζουμε και κτίζουμε πάνω στις βάσεις που βάλαμε. Επενδύουμε στα πλεονεκτήματα της Ηπείρου.
Κινούμαστε σε τέσσερις άξονες: Σε έργα που χρηματοδοτούνται από πόρους της Περιφέρειας και από Εθνικούς πόρους.
Σε έργα – δράσεις του ΕΣΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων Σε έργα υπερτοπικής σημασίας Σε παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα Είμαστε υπερήφανοι για το προηγούμενο ΕΣΠΑ. Για τα έργα που έγιναν, αλλά και για την απορρόφηση που επιτεύχθηκε, που ξεπέρασε το αρχικό ποσό που είχε εκχωρηθεί στην Ήπειρο.
Η Περιφέρειά μας για να μη χαθούν χρήματα σε επίπεδο χώρας, συνέβαλε με τη διάθεση έργων της σε προγράμματα υπουργείων, όπως στο Interreg, στο Υπ. Περιβάλλοντος, στο Αλιείας. Στο τρέχον Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, η Ήπειρος είναι τέταρτη σε ποσοστό απορροφήσεων ανάμεσα στις έντεκα περιφέρειες της ίδιας κατηγορίας.
 Καλύπτει απόλυτα τους στόχους της Ε.Ε.. Έχουμε πολύ υψηλό ποσοστό δεσμεύσεων, αλλά πρέπει να γνωρίζουν όλοι, πως ο βαθμός υλοποίησης δεν εξαρτάται μόνο από την Περιφέρεια. Εξαρτάται και από τους άλλους φορείς που έχουν αναλάβει έργα και δράσεις, όπως οι Δήμοι, το Πανεπιστήμιο, οι ιδιώτες.
Για το νέο ΕΣΠΑ, δεν έχουν καθοριστεί ακόμη από την Ε.Ε. οι κατευθύνσεις του. Εμείς είμαστε έτοιμοι για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας και να εντάξουμε και ορισμένα υπολειπόμενα έργα υποδομών.
 Η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού έδωσε ώθηση στην Ήπειρο. Όμως έχουμε ζητήματα στις οδικές υποδομές:
• Πρώτον, η σύνδεση Ιόνιας με Πρέβεζα. Με καθυστέρηση το Υπουργείο Υποδομών, εισάκουσε τις συνεχείς οχλήσεις μας, ανέθεσε στην Περιφέρεια το τμήμα μέχρι γέφυρα Καλογήρου και περιμένουμε το Σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης για να το υπογράψουμε.
 • Έχουμε θέσει σε προτεραιότητα την κατασκευή της σύνδεσης Ιόνιας με Κακαβιά, τον παραλιακό Πρέβεζα- Πάργα, τη σύνδεση Ηγουμενίτσα- Μαυρομάτι. Έργα που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών και πιέζουμε συνεχώς ώστε να προχωρήσουν άμεσα και ειδικά τα τμήματα που έχουν ώριμες μελέτες.
• Επιδιώκουμε την αναβάθμιση της Ε.Ο. Ιωαννίνων- Κόνιτσας- Κοζάνης, για την οποία περιμένουμε επιτέλους την ολοκλήρωση της μελέτης από το Υπουργείο.
 • Τέλος, περιμένουμε να προχωρήσει επιτέλους και η σύνδεση του Ε65 με την Εγνατία Οδό. Μας χαροποιεί η αναβάθμιση του αεροδρομίου Πρέβεζας- Άκτιου. Τις αεροδρομικές υποδομές συμπληρώνει πλέον το αεροδρόμιο Ιωαννίνων" ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καχριμάνης καλώντας τους πολίτες να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Αξιοβίωτη Ανάπτυξη.