Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

Έρχεται το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο για όλους


Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει σχεδιάσει και θα λειτουργήσει εντός του τρέχοντος έτους τη βασική υποδομή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, ενώ θα έχουν περάσει και από τη Βουλή και οι απαιτούμενες διατάξεις για τη οικοδόμησή του.
Μετά την ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου όλα τα μετρητά που διατηρεί κάποιος εκτός τραπεζικού συστήματος θα πρέπει να δηλωθούν. 
Έτσι, η εφορία θα αποκτήσει για πρώτη φορά μία πραγματική εικόνα της περιουσίας των Ελλήνων.
Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των φορολογούμενων.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δυσκολεύουν τα πράγματα για όσους αποκρύπτουν εισοδήματα, ακίνητα και γενικότερα διάφορα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας, καθώς εφόσον εντοπισθούν από τις φορολογικές αρχές οι κάτοχοι αυτών θα κινδυνεύουν με υψηλότατα πρόστιμα.


Στόχος της φορολογικής διοίκησης είναι η δημιουργία μιας τεράστιας βάσης δεδομένων με τα περιουσιακά στοιχεία 8,5 εκατ. φορολογουμένων και όλων των επιχειρήσεων, που θα περιλαμβάνει κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες, αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη θαλάσσης και αεροσκάφη, μεγάλη χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στα στρώματα, καταθέσεις σε τράπεζες, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης φύσεως επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων.
Οι φορολογούμενοι που διατηρούν ρευστό σε θυρίδες ή σε κρυψώνες μάλλον θα αναμένουν πλήγμα καθώς, εκτός απροόπτου, θα κληθούν να το δηλώσουν εφόσον αυτό ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, ενώ σε δύσκολη θέση θα βρεθούν και όσοι κατέχουν κοσμήματα, τιμαλφή και έργα τέχνης που αποτιμώνται σε αξία άνω των 15.000 ευρώ.
Όσοι αποφύγουν να δηλώσουν το ύψος των μετρητών τους (άνω των 30.000 ευρώ) θα βρεθούν αντιμέτωποι με την εφορία εάν επιχειρήσουν να κάνουν αγορές μεγάλης αξίας καθώς θα πρέπει να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων τους.