Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Θανάσης Μποζιάρης: «Λίμνη «Νιζερός» ή «Ζαραβίνα»: ένα αριστούργημα της φύσης στα …αζήτητα του Δήμου Πωγωνίου»


Πολλοί φορείς του Πωγωνίου με υπεύθυνο τον Πρ. Δήμο Δελβινακίου και επί δημαρχίας μου αγωνιστήκαμε σκληρά, μεθοδικά και ενωτικά χωρίς να λογαριάσουμε κόπους και έξοδα για να καταφέρουμε με τελεσίδικη δικαστική απόφαση η λίμνη Νιζερός στη θέση Ζαραβίνα του Τ.Δ. Λίμνης Πωγωνίου, συνολικής έκτασης 300 στρ. και 500 m2, από ιδιωτική, δηλ. από «τσιφλίκι», να περάσει στο Δημόσιο και μέσω αυτού ήδη να είχε περάσει και στο Δήμο Πωγωνίου.
Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά γι΄ αυτό το αξιοποιήσιμο πλεονέκτημα του Πωγωνίου μας, το οποίο σημειωτέον είναι ενταγμένο στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο «NATURA» και το οποίο, τηρουμένων των αναλογιών, μπορεί να χαρακτηριστεί και «ομφαλός του Πωγωνίου».
Επτά (7) χρόνια τώρα αναμένουμε ο Δήμος μας να είχε υλοποιήσει κάποια από τις μεγαλόστομες εξαγγελίες του Δημάρχου που είχαν γίνει αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης και κάτι θα δρομολογούσε για την αξιοποίησή της προς όφελος βέβαια του Δήμου και των δημοτών, των οποίων σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαία η συναίνεση.
Από όσα όμως γνωρίζω (μακάρι να …έχω χάσει επεισόδιο) ο Δήμος όχι μόνον δεν έκανε ΤΙΠΟΤΕ αλλά με την απραξία του συμβάλλει στην απαξίωσή της. Ακόμη ένα, λοιπόν, έτοιμο και σημαντικό πλεονέκτημα της περιοχής μας μένει αναξιοποίητο από αυτή τη δημοτική αρχή.
Ούτε λόγος βεβαίως να γίνεται και για το παρακείμενο δάσος Κρυονερίου που και αυτό αναμένει τη δική του σειρά διεκδίκησης…
Με ικανοποίηση όμως σκέφτομαι ότι ευτυχώς που είχε τελεσιδικήσει η υπόθεση για τη λίμνη μας, αλλιώτικα θα μπορούσε ίσως και αυτή να πάθει ό,τι ακριβώς έπαθε και το 3/ώροφο κτήριο του Κερασόβου, το οποίο …«πέρασε» σε ιδιοκτησία ιδιωτών μόνον με Α/δικη απόφαση (δηλ. δίχως τελεσιδικία!) με αυτή τη δημοτική αρχή.

 ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
Αφού από τότε πέρασε ένας χρόνος ο Δήμος μας… αντέδρασε(!) και μάλιστα με δυο κινήσεις: 1η: Το Χειμώνα με τυμπανοκρουσίες αυτάρεσκες έριξε 3-4 κιλά γόνο ψαριών στη λίμνη και 2η: χτες επέλεξε να κάνει κάπου εκεί μιαν εκδήλωση (με χορηγό και την ελ. Τεχ. ΑΝΕΜΟΣ).
Αν η ικανότητα αυτής της δημοτικής αρχής υπό τον κ. Καψάλη για αξιοποίηση του μοναδικού αυτού φυσικού πλεονεκτήματος, όπως είναι η λίμνη Ζαραβίνα, εξαντλείται σε …αναπτυξιακές πρωτοβουλίες σαν τις παραπάνω , τότε εκείνος ο αγώνας μας για μια σπουδαία και ήπια αναπτυξιακή παρέμβαση στο Πωγώνι μας όχι μόνον δεν δικαιώνεται αλλά ευτελίζεται…. (τους καλλιτέχνες όμως τιμώ πάντα και ΟΛΟΥΣ.)
Διότι εδώ πρόκειται τουλάχιστον για προεκλογική στάχτη στα μάτια του κόσμου, αν όχι και άλλη μια περίπτωση επικίνδυνης ανικανότητας.