Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Τοποθέτηση του Γιάννη Στέφου στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατατέθηκε από την Αξιωματική Αντιπολίτευση

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατατέθηκε από την Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Ο βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία του μέσα σε ένα έντονα φορτισμένο κλίμα, ζητώντας να αποδοθούν ευθύνες πολιτικές και ποινικές, καθώς λίγα λεπτά πριν είχε υπάρξει το ευθύ κάλεσμα σε πραξικόπημα από  βουλευτή της Χρυσής Αυγής. Συνεχίζοντας την ομιλία του ξεκαθάρισε πως η σημερινή κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μας Αλέξης Τσίπρας δεν φοβάται τα συλλαλητήρια και αντιλαμβάνεται ότι αρκετοί πολίτες κινητοποιούνται από το συναίσθημα, έκανε όμως ένα σαφή διαχωρισμό ανάμεσα σε αυτούς και τους φασίστες, που προσπαθούν να καπηλευτούν την ιστορία της χώρας μας με μόνο στόχο την πρόκληση βίαιων επεισοδίων.
Ξεκινώντας μια ιστορική αναδρομή στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, ο κ. Στέφος υπογράμμισε κάποια σημαντικά γεγονότα, τα οποία δημιούργησαν διπλωματικά τετελεσμένα, όπως η διαπραγμάτευση του 1991 επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όπου για πρώτη φορά η Ελλάδα αποδέχτηκε επίσημα το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Επίσης η αποδοχή της ύπαρξης Μακεδονικής γλώσσας το 1977 είναι ένα ακόμη γεγονός δημιουργίας διπλωματικού τετελεσμένου. Στο σημείο αυτό ο βουλευτής θέλησε να τονίσει την υποκρισία που επικρατεί στη σημερινή στάση των κομμάτων, παραθέτοντας μια σειρά από επιχειρήματα που καταδεικνύουν, ότι σε σχολικά εγχειρίδια της γεωγραφίας που διδάσκονταν στα ελληνικά σχολεία από την εποχή της χούντας η γείτονα χώρα αναφέρεται με το όνομα Μακεδονία. Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα, κατέληξε ο βουλευτής, ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν διαφύλαξε απλά την εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου που είχε τεθεί από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή αλλά πήγε ένα βήμα παραπέρα φέρνοντας μια καλύτερη συμφωνία για την Ελληνική πλευρά και αυτό αναγνωρίζεται από όλο τον πολιτικό κόσμο της Ευρώπης και των Βαλκανίων πλην των εγχώριων πολιτικών της αντιπολίτευσης.
Ο κ. Στέφος στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η ΝΔ επιλέγει να σηκώσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για μικροπολιτικούς λόγους. Το βασικό αφήγημα της ΝΔ περί καταστροφής της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ έχει καταρρεύσει παρόλη την τιτάνια προσπάθεια που κατέβαλαν για να ναρκοθετήσουν τη κυβέρνηση. Η σημερινή κυβέρνηση απέδειξε ότι μπορεί να πετύχει εκεί που αυτοί απέτυχαν, βγάζοντας την χώρα από τα μνημόνια, με την κοινωνία όρθια, δίνοντας αξιοπρέπεια σε ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού μέσα από την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, όπως το ΚΕΑ, η καθολική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων συμπολιτών μας αλλά και μέσα από αλλαγές στα εργασιακά προς όφελος των εργαζομένων, όπως το κέρδος της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Κλείνοντας την ομιλία του ο βουλευτής χρησιμοποίησε τα λόγια του ποιητή "Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον. Δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον", καταδεικνύοντας ότι η σημερινή άθλια πρόκληση της Χρυσής Αυγής πρέπει να βρει απέναντι της όλους του δημοκρατικούς ανθρώπους.