Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Τέρενς Κουίκ: Το πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ» και οι δηλώσεις στην Αγία Αικατερίνη Σινά


ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΜΠΙΛΑ ΜΑΚΡΑΜ: «ΟΙ ΛΑΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΣΗ. ΤΩΡΑ ΤΟ «ΝΟΣΤΟΣ» ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΣΤΙΣ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΓΕΝΙΕΣ»

ΕΚΠΡ. ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΝΟΤΙΟΥ ΣΙΝΑ: «ΕΔΩ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΑΛΛΗΛΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ. ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΕΒΡΑΙΟΙ»

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΙΝΑ ΔΑΜΙΑΝΟΣ: «ΟΙ 180 ΑΓΙΟΙ ΠΟΥ ΕΖΗΣΑΝ ΕΔΩ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΜΩΥΣΗ, ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΝ Ο ΧΩΡΟΣ ΑΥΤΟΣ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ»
«Απ’ την αρχή ένοιωθα, ότι βρίσκομαι ανάμεσα σε φίλους και όπως τρεις υπουργοί διαφορετικών κρατών, που μοιραζόμαστε κοινές αξίες, γίναμε «ένα» στην επίτευξη του κοινού στόχου για το ΝΟΣΤΟΣ, έτσι επιθυμούμε οι λαοί μας & οι πολιτισμοί που μοιράζονται ίδιες αρχές, να καλλιεργούν φιλία & συναδέλφωση».
Αυτή τη δήλωση έκανε η Αιγύπτια Υπουργός Διασποράς κα Ναμπίλα Μάκραμ, υποδεχόμενη στο Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, τους 120 Έλληνες και Κύπριους Αιγυπτιώτες, που μετέχουν στο πρόγραμμα ΝΟΣΤΟΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ. Και εξαίροντας την αγαστή συμβολή κρατών και υπουργών στη τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου για θέματα Διασποράς, συμπλήρωσε:

«Στενοχωριέμαι που το πρώτο εγχείρημα του προγράμματος ΝΟΣΤΟΣ -Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ φτάνει στο τέλος του, αλλά ταυτόχρονο είμαι και πολύ χαρούμενη γιατί το εγχείρημα αυτό, που είχε φανεί δύσκολο, από την αρχή του ως και τη λήξη του σήμερα, σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Κι αυτό εξαιτίας του πρωτίστως φίλου και ύστερα συναδέλφου  Υπουργού κ. Τέρενς Κουίκ, αλλά και του κ. Φώτη Φωτίου. Προτάσσω τη φιλία έναντι της υπάρχουσας  συναδελφικότητας, γιατί και οι τρείς, ενώσαμε προσπάθειες και καταφέραμε και γίναμε «ένα» για την επίτευξη αυτού του στόχου προς όφελος των λαών μας. Είναι μεγάλη ευλογία, ότι η συγκεκριμένη πρώτη δράση, κλείνει τον κύκλο της εδώ στην Μονή της Αγ. Αικατερίνης, όπου διασταυρώνονται και συνυπάρχουν λαοί και θρησκείες. Συγχαίρω τις προσπάθειες όλων, καθώς και των επιτελείων μας, γιατί συνεισέφεραν  στην επιτυχία του εγχειρήματος μας.
Όπως εμείς οι τρείς υπουργοί, γίναμε «ένα» για την επίτευξη της δράσης αυτής με τους Αιγυπτιώτες της περασμένης γενιάς, επειδή μοιραζόμαστε κοινή κουλτούρα και ίδιο τρόπο σκέψης και νοιώθοντας και εγώ μαζί με όλους σας, ότι βρίσκομαι ανάμεσα σε φίλους, με αυτή τη λογική επιδιώκουμε και έχουμε στόχο, να περάσουμε το πρόγραμμα ΝΟΣΤΟΣ-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ στη  δεύτερή του φάση. Αυτή τη φορά με τις νεώτερες γενιές μας. Ώστε αυτές οι ρίζες και οι ίδιες αρχές που μαζί μοιραστήκαμε σε αυτή τη δράση, να συνεχίσουν με τους νέους του σήμερα και του αύριο, να ενδυναμώνουν τη φιλία και συνεργασία των λαών και των πολιτισμών μας».
Ο μέγας Σκευοφύλακας της Μονής Αγ. Αικατερίνης, πατέρας Μιχαήλ δώρισε εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Σινά κ. Δαμιανού στην Υπουργό κα Μάκραμ, πιστό αντίγραφο του Σιναϊτικού Κώδικα, μια  εικόνα της Αγ. Αικατερίνης, καθώς και ένα δίπτυχο, πιστό αντίγραφο εικόνας του Μωϋσέως, που διατηρείται στο σκευοφυλάκιο της Μονής. Την Αιγύπτια Υπουργό Αποδήμων και Μεταναστευτικής Πολιτικής κα Ναμπίλα Μάκραμ συνόδευε στο Σινά και ο Εκπρόσωπος του Κυβερνήτη του Νοτίου Σινά κ. Χαλέντ Μετουάλι.
Εξαίροντας  την αρμονική συνύπαρξη και τον αλληλοσεβασμό μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών θρησκειών «στον τόπο όπου ο Μωυσής, οδήγησε καθ υπόδειξη του Θεού τον λαό του Ισραήλ και παρέλαβε τις 10 εντολές», ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη Ν. Σινά δήλωσε χαρακτηριστικά:  
«Εμείς, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί, αγαπούμε πολύ αυτόν τον τόπο και το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης. Έχουμε θέσει υπό την προστασία της αλλήλους. Οι μουσουλμάνοι προστατεύουμε τους χριστιανούς και οι χριστιανοί τους μουσουλμάνους, σε τούτον τον τόπο κι αυτό αποτελεί και επιθυμία του προέδρου μας. Να ζήσει ο πρόεδρος. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να έρχονται εδώ στο Σινά και χριστιανοί και μουσουλμάνοι και Εβραίοι»
Τέλος ο Αρχιεπίσκοπος Σινά κκ. Δαμιανός μιλώντας αργότερα στην ΕΡΤ3, δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Το Σινά δίνει το μήνυμα της αγάπης μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών θρησκειών. Συνυπάρχουμε αρμονικά με τους βεδουίνους. Παρά τις διαφορές που έχουμε σε θρησκευτικό επίπεδο, εκείνοι δίχως να παρεμβαίνουν σε θέματα θρησκευτικά και να αναμειγνύονται σε αυτά, σέβονται πολύ εμάς τους Χριστιανούς. Αυτό αποδεικνύει, ότι όταν υπάρχει αγάπη, αυτή ανοίγει δρόμους ειρηνικής συμβίωσης παρά τις όποιες αντιθέσεις. Ο Θεός φροντίζει για την επίλυση των όποιων αντιθέσεων. Οι 180 άγιοι που έζησαν εδώ μετά τον Μωυσή,  δεν θα αφήσουν ο χώρος αυτός να χάσει την πνευματικότητά του. Η σιωπή της ερήμου φέρνει δια της προσευχής την γαλήνη και την ειρήνη κατ’ άτομον και στις ψυχές όλων».