Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Ομιλία του Βασίλη Τσίρκα, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, για το νομοσχέδιο του Υπ. Δικαιοσύνης «Μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και άλλες διατάξεις»

Ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποίησε ομιλία την Πέμπτη 14-12-2017, ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για το νομοσχέδιο του Υπ. Δικαιοσύνης «Μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και άλλες διατάξεις».
Στην τοποθέτησή του ο κ. Τσίρκας σημείωσε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο  αποτελεί μια επιπλέον νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης που έχει στόχο την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης με κύριο γνώμονα τη διαφάνεια, ενώ ταυτόχρονα τροποποιεί το θεσμικό πλαίσιο ποινικής μεταχείρισης των αδικοπραγούντων ψυχικά ασθενών ατόμων, στοχεύοντας στην αποτελεσματική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου σχεδίου αντεγκληματικής πολιτικής.
Στη συνέχεια ο βουλευτής Άρτας επισήμανε ότι με το νομοθέτημα αυτό διασφαλίζεται η αληθινή ψυχιατρική περίθαλψη των ασθενών που τέλεσαν άδικες πράξεις, με τρόπο που σέβεται τον άνθρωπο - ασθενή και παράλληλα προστατεύει την κοινωνία, μειώνοντας την υποτροπή.
Παράλληλα, ο Βασίλης Τσίρκας τόνισε ότι το σημείο αναφοράς του νομοσχεδίου είναι οι εξελίξεις στη διεθνή και ευρωπαϊκή έννομη τάξη μετά το 1950, όπως αποτυπώνονται σε θεμελιώδη κείμενα προάσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Ακολουθούν τα κύρια σημεία της ομιλίας:
•        Επιχειρείται μια σημαντική αλλαγή στον ισχύον θεσμικό πλαίσιο των άρθρων 38-41 και 69-70 του Ποινικού Κώδικα, βάζοντας τέλος στις αντιλήψεις προηγούμενου αιώνα που κάλυπταν την ισχύουσα νομοθεσία.
•        Η αναθεώρηση των συγκεκριμένων διατάξεων σε συνδυασμό με τις αναγκαίες αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και τη διαμόρφωση ειδικών κανόνων εκτέλεσης των προβλεπόμενων μέτρων αποτελεί πράξη ζωτικής σημασίας αν θέλουμε να συμμορφωθούμε με θεμελιώδη κείμενα προάσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
•        Επιχειρείται με τον τρόπο αυτό να δοθεί μια ανάσα δικαίου και εξορθολογισμού σχετικά με τα μέτρα για δράστες αξιόποινων πράξεων με ψυχικές ή διανοητικές διαταραχές που απέκλειαν ή μείωναν ουσιωδώς τον καταλογισμό τους.


•        Τα μέτρα αυτού του νομοσχεδίου έχουν ως βασικό άξονα την εξασφάλιση θεραπείας. Ο παρωχημένος μακροχρόνιος εγκλεισμός σε ασυλικές μονάδες καταργείται και στη θέση του θεσπίζονται σύγχρονα μέτρα που στοχεύουν πρωτίστως στη θεραπεία, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζουν την προστασία των θεμελιωδών αγαθών των δραστών, όπως και ολόκληρης της κοινωνίας.
•        Η παραδοσιακή αντίληψη που αντιμετώπιζε τη θεραπευτική φύλαξη μόνο υπό το πρίσμα της ασφάλειας εμπλουτίζεται με τις σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις για την ψυχιατρική περίθαλψη, ως παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας αλλά και κοινωνικής επανένταξης.
•        Το μεγάλο στοίχημα μετά την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης είναι να συνεχίσουμε με γρηγορότερους ρυθμούς τις θεσμικές τομές και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα μας, ώστε, σε συνδυασμό με το τέλος των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018, να περάσουμε σε μια νέα εποχή, της διαφάνειας και του κράτους δικαίου.
•        Η διαφορά αντίληψης με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που κυβέρνησαν τον τόπο τα προηγούμενα χρόνια είναι ορατή και ξεκάθαρη σε όλους τους ευαίσθητους τομείς. Το ίδιο συμβαίνει και στο πως αντιλαμβάνονται τις θεσμικές τομές στον ευαίσθητο τομέα της Δικαιοσύνης. Γιατί για εμάς η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί πεμπτουσία της λειτουργίας της δημοκρατίας.
•        Καθημερινά αφήνουμε ισχυρό αποτύπωμα, θέτουμε γερές βάσεις για την θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας και η κοινωνία θα είναι ο μοναδικός κριτής του έργου μας στο τέλος της τετραετίας.