Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

ΚΚΕ: Εγκαίνια του Μουσείου-Μνημείου του ΔΣΕ στον Γράμμο

Επίσκεψη στα Μαστοροχώρια του Γράμμου πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της παρουσίας του στην περιοχή για τα εγκαίνια του Μουσείου - Μνημείου του ΔΣΕ στο χωριό Θεοτόκος που θα γίνουν το Σάββατο το μεσημέρι.
Αρχικά επισκέφθηκε το Μουσείο - Μνημείο, είδε ολοκληρωμένο τον περίβολο όπου υψώνεται το μνημείο του ΔΣΕ και στον οποίο έχουν χαραχθεί τα ονόματα των μαχητών και των μαχητριών του ΔΣΕ από τα χωριά της περιοχής που έπεσαν στις μάχες. 
Αλλά και στο εσωτερικό του σπιτιού - μουσείου, είδε τα εκθέματα στις προθήκες όπου βρίσκονται ενδεικτικά υλικά από την πολεμική δράση του ΔΣΕ στην περιοχή και έχουν συγκεντρωθεί από εξορμήσεις στις γύρω βουνοπλαγιές, φωτογραφίες από τη ζωή και τη δράση των μαχητών, έναν επιτελικό χάρτη του ΔΣΕ στον οποίο καταγράφονται τα χιλιόμετρα οχυρωματικών έργων, που είχαν γίνει στην ελεύθερη περιοχή του Γράμμου το καλοκαίρι του 1948.
Στη διάρκεια της παρουσίας του, ο Δ. Κουτσούμπας, συνοδευόμενος από πολυμελές κλιμάκιο στελεχών του Κόμματος, επισκέφθηκε το Γοργοπόταμο, το Πληκάτι, τους Χιονιάδες, το Ασημοχώρι, τη Βούρμπιανη και την Πυρσόγιαννη. Σε κάθε χωριό οι κάτοικοι επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, επιβεβαιώνοντας τους δεσμούς αίματος με το Κόμμα.
Στο Ασημοχώρι, μάλιστα, έστησαν γλέντι. Τον υποδέχθηκαν με κλαρίνα και τραγούδια και ο Δ. Κουτσούμπας μπήκε στο χορό και χόρεψε «τα παιδιά της Σαμαρίνας».
Στο Γοργοπόταμο, οι λιγοστοί κάτοικοί του τον περίμεναν στο καφενείο στην είσοδο του χωριού. Στο Πληκάτι,στην πλατεία του χωριού, άνοιξε η συζήτηση για τα οικονομικά μέτρα, τη φορολογία που γίνεται ολοένα και πιο άγρια, για τη μείωση των συντάξεων. Όπως είπε ένας κάτοικος, «φτάσαμε τα παιδιά μας να μην θέλουν να κληρονομήσουν τα πατρικά τους σπίτια γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τη φορολογία που επιβάλλει η κυβέρνηση».
Στους Χιονιάδες έγινε ιδιαίτερα θερμή υποδοχή από τους κατοίκους που το επισκέπτονται και μένουν εκεί το καλοκαίρι. Αντίστοιχα και στα άλλα χωριά, στο Ασημοχώρι, τη Βούρμπιανη και την Πυρσόγιαννη. Το χειμώνα μένουν ελάχιστοι κάτοικοι, αφού τα χωριά έχουν ερημώσει. Λίγοι συνταξιούχοι, ακόμη πιο λίγοι οικοδόμοι και άνεργοι, παλεύουν να επιβιώσουν σε αντίξοες συνθήκες.
Στη διάρκεια της διαδρομής, έξω από την Πυρσόγιαννη πραγματοποίησε στάσεις σε σημεία από τα οποία είναι ορατά μεγάλα κέντρα του αγώνα του ΔΣΕ, όπως οι Άνω και Κάτω Αρένες, η Πέτρα Μούκα όπου βρίσκονταν το αρχηγείο του ΔΣΕ και η έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ και το «2520», η κορυφή του Γράμμου.
Με συμμετοχή εκατοντάδων μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, φίλων και οπαδών του κόμματος, μαχητών και απογόνων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και της ΕΑΜικής εθνικής αντίστασης, πολλών κατοίκων από τα χωριά της περιοχής, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Μουσείου - Μνημείου του ΔΣΕ στο χωριό Θεοτόκος, στο Γράμμο. Με τη σημερινή ξεχωριστή και ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εκδηλώσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ.
Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, μέσα σε παρατεταμένα χειροκροτήματα και υπό τους ήχους συνθημάτων υπόσχεσης συνέχισης του αγώνα. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο.
Από νωρίς το πρωί άρχισε η προσέλευση στο χώρο. Ο κόσμος έφτανε συγκροτημένα με λεωφορεία από τις διάφορες περιοχές, αλλά και με ΙΧ αυτοκίνητα. Ξεκίνησαν από την Αττική, την Ηπειρο, τη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την Κεντρική Μακεδονία, από μια σειρά πόλεις για να δώσουν το παρόν στη μεγάλη αυτή εκδήλωση τιμής και μνήμης των αγώνων, της προσφοράς και των θυσιών των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ από τα χωριά του Γράμμου και του Σμόλικα, που έπεσαν στις μάχες, αλλά και των κατοίκων της περιοχής που στήριξαν με κάθε μέσο τον τιτάνιο αγώνα του ΔΣΕ.
Περιηγήθηκαν στο χώρο. Είδαν τις πλάκες που περιβάλλουν το Μνημείο, στις οποίες είναι γραμμένα τα ονόματα 438 μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ από τα χωριά του Γράμμου και του Σμόλικα, ταξινομημένα ανά χωριό, που συμμετείχαν και στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις το δίκαιο και ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ και έπεσαν νεκροί στις μάχες. Με βουρκωμένα μάτια, γεμάτοι περηφάνια, ηλικιωμένοι αλλά και νεώτεροι, άφηναν λίγα λουλούδια κάτω από τα ονόματα των συγγενών τους, των συναγωνιστών τους.
Περιηγήθηκαν στην υπαίθρια έκθεση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα για τον τρίχρονο ηρωικό και δίκαιο αγώνα του ΔΣΕ. Και φυσικά επισκέφθηκαν το εσωτερικό του Μουσείου όπου εκτίθεται χωρισμένο ανά ενότητες, φωτογραφικό υλικό, χάρτες, σπάνια ντοκουμέντα που αφορούν τη δράση του ΔΣΕ στην περιοχή.
Σε μια γωνιά του βρίσκονται φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα του Χρήστου Ζούνη αντάρτη του ΔΣΕ και της γυναίκας του Ελένης. Τα παιδιά τους, στη μνήμη τους, παραχώρησαν στο ΚΚΕ το σπίτι και το γύρω χώρο και έγινε δυνατόν να κατασκευαστεί το Μουσείο. Συγκινητική ήταν η στιγμή που μπήκαν μέσα στο Μουσείο τα παιδιά τους, ο Βασίλης και ο Νίκος με τη γυναίκα του Βάσω, ο εγγονός του Χρήστος με τη γυναίκα του Γωγώ και την κόρη του Νικολέττα.
Στο χώρο τοποθετήθηκαν συγκροτημένα τα μπλοκ των Οργανώσεων. Με τα κόκκινα λάβαρα υψωμένα, φωνάζοντας συνθήματα οι εκατοντάδες κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, οι φίλοι και οπαδοί του Κόμματος, απέδωσαν φόρο τιμής. «Οι μαχητές του Γράμμου δεν λύγισαν ποτέ. Δόξα και τιμή στο ΔΣΕ», «ένας αιώνας αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», βροντοφώναξαν.
Τα πανό των Οργανώσεων έδιναν το στίγμα: «Εμπνεόμαστε διδασκόμαστε από την 100χρονη ιστορία του ΚΚΕ, από την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ», «Στη μάχη πάντα πρώτοι! Υποταγή ποτέ! Δόξα και τιμή στο ΔΣΕ», «Οι μαχητές του Γράμμου δεν λύγισαν ποτέ. Δόξα και τιμή στο ΔΣΕ».
Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομο καλωσόρισμα που απηύθυνε ο Νεκτάριος Τριάντης, Γραμματέας Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. «Το χαρακτηρίσαμε χρέος και το χρέος αυτό σήμερα εκπληρώνεται, εδώ στα χωριά του Γράμμου και του Σμόλικα, εδώ που σε κάθε πλαγιά, σε κάθε ύψωμα του ηρωικού τόπου, αντηχεί ακόμα ο πόθος των μαχητών του ΔΣΕ για μια καλύτερη ζωή. Σε τούτα τα μέρη η ΚΕ του ΚΚΕ παραδίδει στο λαό της περιοχής το μουσείο του ΔΣΕ», είπε. Και κάλεσε τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα να κάνει τα αποκαλυπτήρια του μνημείου.
Ο Δ. Κουτσούμπας τράβηξε το κόκκινο πανί και αποκαλύφθηκε το μεγαλόπρεπο μνημείο που αποτελείται από τρία Δ, το σύμβολο του ΔΣΕ, που βρίσκονται μέσα σε ομόκεντρους σπειροειδής κύκλους.
Αμέσως μετά χαιρετισμό εκ μέρους της οικογένειας Ζούνη, απηύθυνε ο Χρήστος Ζούνης, ιδιαίτερα φορτισμένος. (Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ομιλία του).
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, για την κεντρική ομιλία.
Ακολούθησε προσκλητήριο των νεκρών. Δύο νεολαίοι της ΚΝΕ, παρουσίασαν ανα χωριό τα ονόματα των νεκρών μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ. Τους συνόδευε ο ήχος του κλαρίνου σ' ένα μακρύ ηπειρώτικο μοιρολόι. Το προσκλητήριο ολοκληρώθηκε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ηρώων και το πένθιμο εμβατήριο.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπας και τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκο Αμπατιέλο και σφραγίστηκε με την «Διεθνή» να αντηχεί στις πλαγιές και τις κορφές του Γράμμου.
Ο χαιρετισμός του Χρ. Ζούνη
Στο χαιρετισμό του ο Χρ. Ζούνης, σημείωσε: «Όλοι μας βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τα 70 χρόνια του ΔΣΕ και όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους στις πλαγιές και τις ράχες του Γράμμου για τα ιδανικά του ΚΚΕ.
Τούτο το ιστορικό μνημείο, εδώ στην καρδιά του Γράμμου, φαντάζει καντήλι που σιγοκαίει στη μνήμη των συντρόφων που χάθηκαν και φάρος που φωτίζει τους αγώνες κατά της εκμετάλλευσης.
Η χαρά, η τιμή και η συγκίνηση για μας είναι διπλή. Όχι μόνο επειδή σε αυτόν εδώ το χώρο βρίσκουν στέγη ιστορικά ντοκουμέντα του κόμματος που σχετίζονται με την πάλη απλών ανθρώπων της περιοχής ενάντια στην αστική εξουσία, αλλά επειδή όπου και να κοιτάξουμε εδώ γύρω, βλέπουμε τους γονιούς μας και τους παππούδες μας.
Ο παππούς Χρήστος Ζούνης με την μαγκούρα του και η γιαγιά Ελένη με την ποδιά της, θα βρίσκονται για πάντα εδώ με το κεφάλι ψηλά και το χαμόγελο στα χείλη, περήφανοι που κανένα βασανιστήριο, καμία εξορία και καμία φυλακή δεν κατάφερε να σβήσει τον αγώνα τους και τα όνειρά τους για δικαιοσύνη.
Ευχόμαστε τούτος ο χώρος να γίνει τόπος γνώσης της ιστορίας και των αγώνων του ΚΚΕ για τους νέους και τόπος μνήμης για τους μεγαλύτερους».