Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Αντώνης Φούσας: «Επικίνδυνη εγκατάλειψη της επαρχίας Πωγωνίου»

Μετά τα τελευταία επαναλαμβανόμενα εγκληματικά γεγονότα από Αλβανούς λαθρομετανάστες, ο πρώην Υπουργός κ. Αντ. Φούσας προέβη στην παρακάτω δήλωση:
«Θεωρώ υποχρέωσή μου να συμπαρασταθώ δημόσια στο Δήμο Πωγωνίου και να ενώσω τη φωνή μου διαμαρτυρίας, για την τραγική κατάσταση έλλειψης πλήρους και αποτελεσματικής ασφάλειας σε όλα τα ακριτικά και ορεινά χωριά, τόσο του Δήμου Πωγωνίου, όσο και των άλλων ακριτικών Δήμων της Ηπείρου, ήτοι της Κόνιτσας Ιωαννίνων και των Φιλιατών Θεσπρωτίας.
  Στη Δήμο Πωγωνίου, του οποίου τα περισσότερα χωριά είναι επιμεθόρια ή πολύ κοντά στα σύνορα και επίσης υπάρχει και ο Μεθοριακός Σταθμός Κακαβιάς, αλλά και όλη η μεθοριακή ορεινή γραμμή είναι πλέον αφύλακτη, σχεδόν καθημερινά παρουσιάζονται κρούσματα εγκληματικών πράξεων (φόνοι, σωματικές βλάβες, ληστείες, κλοπές κ.λ.π.) από λαθρομετανάστες Αλβανούς.
  Οι εναπομείναντες ελάχιστοι κάτοικοι στην επαρχία Πωγωνίου και κατά το πλείστον ηλικιωμένοι, είναι καταθορυβημένοι και απελπισμένοι, ενώ ζουν με το μόνιμο φόβο επιθέσεων από εγκληματικά Αλβανικά στοιχεία, δεδομένου ότι, σχεδόν καθημερινά  βρίσκονται αντιμέτωποι με ληστρικές επιδρομές. Πολλοί από τους κατοίκους και ιδίως ηλικιωμένους, εγκατέλειψαν τα χωριά τους και πήγαν στην Αθήνα ή σε άλλες πόλεις κοντά στα παιδιά τους και το χειρότερο, φοβούνται να έλθουν στα χωριά του Πωγωνίου, ακόμη και τους θερινούς μήνες. Μέγα είναι το πρόβλημα και στις εκεί κτηνοτροφικές μονάδες, καθόσον και αυτές δέχονται πολλές φορές ληστρικές επιθέσεις από αλβανικές συμμορίες. Πολύ δε περισσότερο, με αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να γίνει λόγος και για ανάπτυξη της περιοχής.
Το πρόβλημα, βεβαίως, είναι διαχρονικό, αλλά τον τελευταίο καιρό η κατάσταση έχει επικίνδυνα επιδεινωθεί. Οι ελάχιστοι Αστυνομικοί, που έχουν αναλάβει τη φύλαξη της περιοχής, καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες, αλλά είναι πολλοί λίγοι εν σχέσει με τις ανάγκες και έτσι η φύλαξη είναι τελείως ανεπαρκής και σε κάθε περίπτωση οι κάτοικοι αισθάνονται πλήρως εγκαταλελειμμένοι, απολύτως ανασφαλείς και καταθορυβημένοι.

Για τους λόγους αυτούς και επειδή η  επαρχία Πωγωνίου (όπως και οι επαρχίες Κόνιτσας και Φιλιατών) είναι μια ιστορική ακριτική περιοχή, που έχει προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες στην πατρίδα και οι κάτοικοί της έχουν δώσει πολλούς αγώνες για την εθνική και εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, ενώ τώρα βρίσκονται προ του κινδύνου της πλήρους ερήμωσης, καλείται η Κυβέρνηση (όπως και κάθε Κυβέρνηση διαχρονικά) να κατανοήσει το μέγιστο αυτό πρόβλημα της επαρχίας Πωγωνίου και να πάρει άμεσα τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας (ενίσχυση των αστυνομικών, περισσότερα αστυνομικά τμήματα, συχνότερες περιπολίες, κ.λ.π.), ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στους ακρίτες κατοίκους της ιστορικής και ακριτικής αυτής περιοχής».