Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Γιάννης Στέφος: Τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το Ν/Σ του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Ο Γιάννης Στέφος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ του Ν. Ιωαννίνων, τοποθετήθηκε στις 19 Οκτωβρίου στην Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση του Ν/Σ του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: «Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της».
Ξεκίνησε την ομιλία του ασκώντας κριτική στους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι στις τοποθετήσεις τους μίλησαν για την καταστροφική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να αναφερθούν όμως σε όσα μας οδήγησαν εδώ: λίστα Λαγκάρντ, Siemens, διαπλοκή, διαφθορά, μίζες, υπέρογκα δάνεια στα πολιτικά κόμματα, διάλυση υγείας και παιδείας.
Στη συνέχεια εξηγώντας τα σημεία του Ν/Σ είπε πως για πρώτη φορά επιχειρείται να δοθεί η ευκαιρία σε ανθρώπους μέσα από συνεργατικά σχήματα να βρουν δουλειά. Ανέφερε επίσης τρία από τα κεντρικά ιδεολογικά στίγματα της αριστεράς: την συνεργασία,  την αλληλεγγύη και την βιώσιμη ανάπτυξη.
Όπως τόνισε στην συνέχεια της τοποθέτησής του, ένα από τα σημεία τομής που έχουν τα παραπάνω ιδεολογικά στίγματα είναι η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΛΟ), η οποία ιστορικά δημιουργήθηκε για να εξασφαλίσει την άμυνα των εργαζομένων απέναντι στην ανασφάλεια των εργασιακών σχέσεων.


Όπως χαρακτηριστικά είπε:
«Η συνεργατική οικονομία μπορεί να αποτελέσει μέσο για την επίτευξη ενός άλλου παραδείγματος οικονομικής ανάπτυξης, όπου η οικονομική διαδικασία δεν έχει ως στόχο πρωτίστως το κέρδος αλλά την ικανοποίηση των αναγκών. Η ΚΑΛΟ δεν καλύπτει μόνο τομείς όπου το κράτος πρόνοιας λόγω της κρίσης δυσκολεύεται να ικανοποιήσει: αφορά μια συνολική παραγωγική διαδικασία όπου το ζητούμενο είναι η κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών και ο σεβασμός στο περιβάλλον. Ο νόμος έρχεται να δημιουργήσει ένα πλαίσιο λειτουργίας και ανάπτυξης της αλληλέγγυας οικονομίας με ένα ορίζοντα να φτάσει να έχει συμμετοχή στο ΑΕΠ».
Έκανε σαφές επίσης πως το νέο Ν/Σ αποτελεί ομπρέλα για την λειτουργία κάθε μορφής συνεταιριστικής επιχείρησης βάζοντας τέλος στην πολυνομία των συνεταιρισμών. Δίνει την δυνατότητα δημιουργίας ενός νέου μοντέλου παραγωγής, κατανάλωσης και εργασιακών σχέσεων και προσφέρει την προοπτική δημιουργίας μερικών χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, που στο μέλλον θα έχει πολλαπλασιαστικό όφελος αφού πρόκειται για οικονομία κλίμακας.

Έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας: «Η αριστερά είναι παρούσα. Το Ν/Σ για την ΚΑΛΟ εκπέμπει αυτό το μήνυμα. Παρόλο που η κοινωνία περνάει δύσκολες ώρες, παρόλο που βασικές δομές του κοινωνικού κράτους κρατιούνται με νύχια και με δόντια, παρόλο που η ανεργία λυμαίνεται την νέα γενιά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι παρούσα για να δείξει εναλλακτικούς τρόπους για να διαφυλάξει την αξιοπρέπεια, την υπερηφάνεια και τον αυτοσεβασμό όλων».