Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Αφιέρωμα στην ηπειρώτικη μουσική παράδοση και στον κορυφαίο δεξιοτέχνη του ηπειρώτικου κλαρίνου, τον Πετρο-λούκα Χαλκιά η εκπομπή «Το Αλάτι της Γης» (E), την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016, ώρα 13:00-15:00 στην ΕΡΤ1

Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016, ώρα 13:00-15:00 στην ΕΡΤ1 o Πετρο-Λούκας Χαλκιάς στο κλαρίνο και ο Αντώνης Κυρίτσης στο τραγούδι. Αφιέρωμα στην ηπειρώτικη μουσική παράδοση.
Το «Αλάτι της Γης» είναι αφιερωμένο στον Πετρο-Λούκα Χαλκιά και στην ηπειρώτικη μουσική παράδοση.
Στο πρώτο μέρος, ο Λάμπρος Λιάβας υποδέχεται στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων τον κορυφαίο δεξιοτέχνη του ηπειρώτικου λαϊκού κλαρίνου, τον Πετρο-Λούκα Χαλκιά. Μαζί του ο αδελφός του Αχιλλέας, σπουδαίος δεξιοτέχνης στο ηπειρώτικο βιολί, καθώς και ο εγγονός του ο Πέτρος που έρχεται να συνεχίσει τη μακρά παράδοση της μουσικής οικογένειας των Χαλκιάδων εδώ και έξι γενιές!


Μιλούν για τη ζωή και την τέχνη τους, για το ρεπερτόριο και την τεχνική του ηπειρώτικου κλαρίνου, για τους παλιούς ονομαστούς οργανοπαίκτες, καθώς και για την ιδιαίτερη σχέση μουσικού και χορευτή στα πανηγύρια.
Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, η παρέα μεγαλώνει γύρω από τα τραπέζια, με κρασί, τραγούδι και χορό σ’ ένα ηπειρώτικο γλέντι. Μαζί με τον Πετρο-Λούκα Χαλκιά και τους μουσικούς του, τραγουδούν ο Αντώνης Κυρίτσης και η Παγώνα Αθανασίου. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην παλαιότατη παράδοση του ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού, με αντιπροσωπευτικά δείγματα από την ομάδα «Χαονία» με την επιμέλεια του
Αλέξανδρου Λαμπρίδη και του Αντώνη Έξαρχου.
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαράκης
Έρευνα: Λάμπρος Λιάβας
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σοφία Σπυράτου
Παραγωγή: GV PRODUCTIONS
Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
https://goo.gl/us7hFa