Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Με βήμα σημειωτόν το Πάρκο Ιστορίας στο Πωγώνι

Χρονίζει, αλλά δεν εγκαταλείπεται το όραμα της περιοχής του Καλπακίου για τη δημιουργία του Πάρκου Ιστορίας, που επανέρχεται συνήθως τις ημέρες κοντά στην επέτειο του Έπους του ’40, καθώς συνδέεται με την απόδοση τιμής στους πεσόντες.
Οι οικονομικές συνθήκες των τελευταίων ετών δεν επέτρεψαν ταχύτερες εξελίξεις, ωστόσο τα τελευταία δύο περίπου χρόνια προχωρά η διαδικασία των απαιτούμενων μελετών, ώστε το έργο να ωριμάσει και να μπορέσει να ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου.
Το Πάρκο Ιστορίας που προωθεί ο δήμος Πωγωνίου, περιλαμβάνει τρία υποέργα και τις αντίστοιχες μελέτες, που αφορούν την επέκταση του Πολεμικού Μουσείου, την ανάδειξη των χαρακωμάτων και των πολυβολείων, καθώς και την ανακατασκευή του Μνημείου του Μαχητή.
Η μελέτη για την επέκταση του Πολεμικού Μουσείου έχει ολοκληρωθεί, αν και αναμένονται ακόμη κάποιες εγκρίσεις στο ρυμοτομικό σχέδιο.
Ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο δήμος θα είναι έτοιμος να υποβάλει την πρόταση όταν «ανοίξουν» σχετικές προσκλήσεις στο νέο ΕΣΠΑ.
Στο στάδιο της ολοκλήρωσης της μελέτης είναι και η κατασκευή του Μαυσωλείου στο Μνημείο των πεσόντων, με την έλλειψη χρηματοδότησης να αποτελεί εμπόδιο και γι’ αυτό το έργο. Σύμφωνα με τον κ. Καψάλη, πάντως, υπάρχουν κάποια χρήματα που προήλθαν από τις πωλήσεις του βιβλίου του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής Γ. Σούρλα, που αφορά στους άταφους νεκρούς του 1940, ωστόσο «αναζητούνται» 500.000 ευρώ για τα οποία υπήρχαν δεσμεύσεις παλαιότερα ότι θα διατεθούν από τη Βουλή, για τον σκοπό αυτό.


«Πέρασε αρκετός καιρός, οι οικονομικές συνθήκες της χώρας τα τελευταία χρόνια δυσκόλεψαν τα πράγματα, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα θα προχωρήσουν για να αποτίσουμε και έτσι φόρο τιμής στους πεσόντες», σημείωσε ο κ. Καψάλης

ΠΗΓΗ: www.agon.gr/