Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Η ομιλία του Βασίλη Τσίρκα, βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, στην Ολομέλεια της Βουλής για το Ασφαλιστικό-Φορολογικό νομοσχέδιο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία στα πλαίσια της συζήτησης στου Σχεδίου Νόμου «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας – Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού συστήματος – Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων», πραγματοποίησε ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Τσίρκας.
Αρχικά ο κ. Τσίρκας τόνισε πως η Κυβέρνηση αυτή κλήθηκε να αλλάξει τα κακώς κείμενα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που έφτασαν τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και την ίδια την χώρα στα όρια της καταστροφής. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η διαχείριση των ασφαλιστικών ταμείων από τις τότε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, έφερε ως αποτέλεσμα την αρχή μιας βαθιάς κρίση στο ασφαλιστικό σύστημα.
Ακολούθησε επί κυβερνήσεως ΝΔ το πολυσυζητημένο και γνωστό σε όλους σκάνδαλο με τα δομημένα ομόλογα. Μετά το περιβόητο PSI, οι συντάξεις έμειναν εκτεθειμένες μπροστά στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, σε αντίθεση βέβαια με τις τράπεζες που έμειναν πλήρως προστατευμένες απέναντι στο κούρεμα. Δεν είναι, λοιπόν, δυνατόν, να μιλάνε τώρα για καταστροφή αυτοί που κατέστρεψαν τα ασφαλιστικά ταμεία με το εγκληματικό PSI που στοίχισε 13 δις ευρώ στα αποθεματικά τους, τη μείωση των μισθών, την εκτόξευση της ανεργίας και της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας».

Παράλληλα, ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε πως λένε ψέματα  όσοι συνεχίζουν την εκστρατεία παραπληροφόρησης και καταστροφολογίας, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια τόσο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο όσο και για τους αριθμούς και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ενώ στη συνέχεια έκανε ιδιαίτερη μνεία στους αγρότες που εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή σύνταξη: 
«Οι αγρότες εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή σύνταξη, με την Εθνική σύνταξη και όσα ανταποδοτικά θα προστίθενται σε αυτήν. Με το νομοσχέδιο αυτό ο ηλικιωμένος αγρότης δεν θα είναι πολίτης δεύτερης κατηγορίας. Σε λίγα χρόνια, χωρίς αυτή την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η βασική σύνταξη του αγρότη θα πήγαινε στο μηδέν. Σήμερα είναι μόλις 172 ευρώ. Σε 10 χρόνια από σήμερα η βασική σύνταξη στους αγρότες θα ήταν 0 ευρώ.  Εξασφαλίζουμε την Εθνική σύνταξη των 384 ευρώ συν το ανταποδοτικό μέρος που στηρίζεται από καταβληθείσες εισφορές».
Κλείνοντας την ομιλία του ο Βασίλης Τσίρκας μίλησε για το μεγάλο στοίχημα της Αριστεράς, που δεν είναι άλλο από τα κρατήσει την κοινωνία και την χώρα όρθια. «Η πλειονότητα του ελληνικού λαού έδωσε εντολή να σπάσει ο δικομματισμός που εγκλημάτησε στις πλάτες των Ελλήνων. Και ο μόνος δρόμος να καταφέρουμε να βγάλουμε τη χώρα από αυτή την πρωτοφανή κρίση είναι η ανάπτυξη.
Ο ελληνικός λαός χρειάζεται σταθερότητα για να μπορεί να δουλέψει και να παράγει πάνω σε ένα γόνιμο έδαφος και αυτή η Κυβέρνηση μπορεί να δημιουργήσει το αναγκαίο εκείνο πλαίσιο για να άρουμε την επιτροπεία της χώρας, να συγκρουστούμε με τη διαπλοκή και τη διαφθορά, για την ανάπτυξη της χώρας σε δίκαιη και βιώσιμη κατεύθυνση». 

Ομιλία Βασίλη Τσίρκα, Βουλευτή Άρτας ΣΥΡΙΖΑ, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου: «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας – Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού συστήματος – Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων»
7 Μαΐου 2016
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Είτε να κάνει ριζικές μεταρρυθμίσεις ασφαλιστικό σύστημα ή να αφήσει να καταρρεύσει η κοινωνική ασφάλιση.
Κληθήκαμε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που έφτασαν τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και την ίδια την χώρα στα όρια της καταστροφής. 
Η διαχείριση των ασφαλιστικών ταμείων από τις τότε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, έφερε ως αποτέλεσμα την αρχή μιας βαθιάς κρίση στο ασφαλιστικό σύστημα.
Στη συνέχεια πολλά ταμεία ενεπλάκησαν σε κερδοσκοπικά παιχνίδια αδιαφορώντας για την κατάληξη και τις επιπτώσεις που θα είχε στα μέλη τους.
Στη συνέχεια όμως, η κρίση του χρηματιστηρίου, κατακερμάτισε κυριολεκτικά τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ακολούθησε επί κυβερνήσεως ΝΔ το πολυσυζητημένο και γνωστό σε όλους σκάνδαλο με τα δομημένα ομόλογα.
 Μετά το περιβόητο PSI, οι συντάξεις έμειναν εκτεθειμένες μπροστά στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, σε αντίθεση βέβαια με τις τράπεζες που έμειναν πλήρως προστατευμένες απέναντι στο κούρεμα.
Δεν είναι, λοιπόν, δυνατόν, να μιλάνε τώρα για καταστροφή αυτοί που κατέστρεψαν τα ασφαλιστικά ταμεία με το εγκληματικό PSI που στοίχισε 13 δις ευρώ στα αποθεματικά τους, τη μείωση των μισθών, την εκτόξευση της ανεργίας και της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας.
Δεν είναι δυνατόν να ξεχνάμε ποιος επέβαλε την πιστωτική ασφυξία, ποιοι καλούσαν τους δανειστές να έχουν ακόμη σκληρότερη στάση απέναντι στην κυβέρνηση της Αριστεράς, ποιοι ήθελαν και θέλουν ακόμη να αποτύχει η διαπραγμάτευση. Γιατί είναι γεγονός ότι τρέμουν μπροστά στην ιδέα ότι τα σενάρια της αριστερής παρένθεσης δεν βγαίνουν.
Όλοι γνωρίζουν ότι δεν ευθύνεται η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το 1.5 εκατομμύριο ανέργους, για την κατάρρευση των ταμείων μετά το PSI. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ οδήγησαν τη χώρα σε 25% ύφεση και μετά από το 2010 κάνανε 11 συνεχόμενες οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις και έφτασαν να περικόψουν μισθούς και συντάξεις συνολικά κατά ποσοστό 40%.
Αυτή τη στιγμή η ευθύνη βρίσκεται στις δικές μας πλάτες και θα σταθούμε όρθιοι για να αντιμετωπίσουμε αυτό το εθνικό πρόβλημα και να δώσουμε λύση.
Φέρνουμε μια μεταρρύθμιση η οποία προστατεύει τους αδύνατους και διασφαλίζει πλήρως τις συντάξεις. Κατανέμει δικαιότερα και αναλογικότερα τα φορολογικά βάρη και τις ασφαλιστικές επιβαρύνσεις και εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
Η συμφωνία αυτή, λοιπόν, βρίσκεται στον αντίποδα των συμφωνιών που είχαν ως στόχο η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με κύρια χαρακτηριστικά την οριζόντια μείωση των συντάξεων, τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος  στις επικουρικές, την κατάργηση του αφορολόγητου. Δηλαδή, προωθούσαν για ακόμα μια φορά επιβαρύνσεις στους αδύναμους.
Λένε ψέματα όσοι συνεχίζουν την εκστρατεία παραπληροφόρησης και καταστροφολογίας, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια τόσο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο όσο και για τους αριθμούς και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Με την πρότασή μας για το φορολογικό σύστημα το 61% των φορολογουμένων  που είναι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι με βάση την πρόταση αυτή θα πληρώνει από δω και στο εξής μικρότερο φόρο. Αυτό δείχνει τη δική μας πολιτική βούληση για την σταδιακή ελάφρυνση των φορολογουμένων.
Με το νομοσχέδιο αυτό, με βάση τα επίσημα στοιχεία, πάνω από το 90% του αγροτικού κόσμου, με βάση τις δηλώσεις εισοδήματός τους, δεν θα υποστούν επιβαρύνσεις από τον συνδυασμό του φορολογικού και του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Την ίδια στιγμή οι αγρότες εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή σύνταξη, με την Εθνική σύνταξη και όσα ανταποδοτικά θα προστίθενται σε αυτήν. Με το νομοσχέδιο αυτό ο ηλικιωμένος αγρότης δεν θα είναι πολίτης δεύτερης κατηγορίας. Σε λίγα χρόνια, χωρίς αυτή την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η βασική σύνταξη του αγρότη θα πήγαινε στο μηδέν. Σήμερα είναι μόλις 172 ευρώ. Σε 10 χρόνια από σήμερα η βασική σύνταξη στους αγρότες θα ήταν 0 ευρώ.
Εξασφαλίζουμε την Εθνική σύνταξη των 384 ευρώ συν το ανταποδοτικό μέρος που στηρίζεται από καταβληθείσες εισφορές. Αυτό σημαίνει ότι ένας μέσος σημερινός αγρότης που σε 10 χρόνια θα είναι στη σύνταξη, χωρίς τη μεταρρύθμιση θα είχε σε δέκα χρόνια σύνταξη μόνο τα ανταποδοτικά, δηλαδή, σε σημερινές τιμές, περίπου 250 ευρώ, δηλαδή σύνταξη φάντασμα. Ενώ τώρα παίρνει σύνταξη πάνω από 600 ευρώ.
Ως δικηγόρος που φιλοδοξώ να επιστρέψω στο  επάγγελμά μου μετά την κοινοβουλευτική περιπέτεια, θα ήθελα να αναφερθώ στις διατάξεις που αφορούν τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες.
Με το σημερινό καθεστώς, ένας νέος δικηγόρος με ακαθάριστο εισόδημα 5.000 ευρώ και 2 χρόνια δουλειάς, πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές 1.800 ευρώ και η συνολική του επιβάρυνση είναι 2.624 ευρώ. Με το παρόν νομοσχέδιο θα πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές 1.669 ευρώ και η συνολική επιβάρυνση θα είναι 2.522 ευρώ. Θα επιβαρύνεται δηλαδή περίπου 100 ευρώ λιγότερα.
Για έναν νέο ασφαλισμένο δικηγόρο που εξασκεί το επάγγελμα πάνω από 5 έτη και το ακαθάριστο εισόδημα του είναι 10.000 ευρώ θα κερδίσει με το νέο νομοσχέδιο περίπου 1.714 ευρώ. Έως τώρα δηλαδή πλήρωνε ασφαλιστικές εισφορές 4.096 ευρώ ενώ τώρα θα πληρώνει τα μισά, 1.897 ευρώ. Η συνολική επιβάρυνση ήταν 6.164 ευρώ και με το νέο νομοσχέδιο θα είναι 4.450 ευρώ.
Για έναν νέο ασφαλισμένο δικηγόρο με 15.000 ευρώ εισόδημα οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται κατά 490 ευρώ. Ενώ η συνολική επιβάρυνση μειώνεται κατά 382 ευρώ.
Είναι αλήθεια όμως πως από το 2021 και μετά αυξάνονται οι εισφορές για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες. Χρειάζεται να εργαστούμε με σχέδιο και αποφασιστικότητα, ώστε οι στόχοι να επιτευχθούν. Με το κλείσιμο της αξιολόγησης, η συμπιεσμένη ελληνική οικονομία μπορεί να αποκτήσει ορμή για να αρχίσει να καλύπτει το χαμένο έδαφος, για να μην χρειαστεί να αυξήσουμε τις ασφαλιστικές οφειλές.
Ξέρω την κατάσταση στη μάχιμη δικηγορία, ξέρω την κατάσταση που επικρατεί στους νέους συναδέλφους μου. Ξέρουν κι αυτοί όμως ποιοι είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή στο επάγγελμά μας. Μια κατάσταση την οποία εμείς παλεύουμε να ανατρέψουμε.
Αυτό είναι το στοίχημα της Αριστεράς που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας από το πουθενά, με εντολή να σώσει τη χώρα. Η πλειονότητα του ελληνικού λαού έδωσε εντολή να σπάσει ο δικομματισμός που εγκλημάτησε στις πλάτες των Ελλήνων. Και ο μόνος δρόμος να καταφέρουμε να βγάλουμε τη χώρα από αυτή την πρωτοφανή κρίση είναι η ανάπτυξη. Η αύξηση δηλαδή του παραγόμενου πλούτου και η δίκαιη αναδιανομή του.
Η Ελλάδα χρειάζεται να μπει επιτέλους σε μια ομαλή περίοδο χωρίς άλλες εκπλήξεις. Ο ελληνικός λαός χρειάζεται σταθερότητα για να μπορεί να δουλέψει και να παράγει πάνω σε ένα γόνιμο έδαφος και αυτή η κυβέρνηση μπορεί να δημιουργήσει το αναγκαίο εκείνο πλαίσιο για να άρουμε την επιτροπεία της χώρας, να συγκρουστούμε με τη διαπλοκή και τη διαφθορά, για την ανάπτυξη της χώρας σε δίκαιη και βιώσιμη κατεύθυνση.