Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Θανάσης Μποζιάρης: «Οφείλει η δημοτική αρχή Πωγωνίου να επανεκκινήσει τον εορτασμό της 9ης Μαΐου στο Χάνι Δελβινακίου»

Πωγώνι 9 Μαΐου 2016

      9η Μαΐου, ημέρα παγκόσμιου εορτασμού για τη λήξη του Β΄ παγκοσμίου πολέμου. Από το 2005 στο ιστορικό Χάνι Δελβινακίου ο πρώην Δήμος Δελβινακίου με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου τιμούσε τους αγώνες και τα θύματα της ακριτικής και πολύπαθης περιοχής του Πωγωνίου με ένα περικαλλές Ηρώον και μια λιτή και ενωτική τελετή αφιερωμένα στις τρεις φάσεις εκείνου του πλέον άδικου πολέμου, δηλ.:
1. την ιταλική εισβολή,
2. τη γερμανική Κατοχή και
3. την Εθνική Αντίσταση 1941-1944 (την αναγνωρισμένη από το ελληνικό κράτος) κατά των Δυνάμεων του ναζισμού και του φασισμού.
 Δυστυχώς για άλλη μια χρονιά δεν γίνεται ΤΙΠΟΤΕ εκεί. Από το 2013 η υπό τον κ. Καψάλη Κ. δημοτική αρχή παράνομα, ανιστόρητα, αντιδημοκρατικά, δίχως απόφαση του Δ.Σ. και δίχως καμιά εξήγηση, «εν μια νυκτί» κατάργησε την εκδήλωση και εγκατέλειψε προκλητικά το Ηρώον Χάνι Δελβινακίου, ή μάλλον παραχαράσσοντας την τοπική Ιστορία και ενεργώντας τοπικιστικά αποστέωσε επιλεκτικά τον τρίπτυχο ιστορικό συμβολισμό του και υποβαθμίζοντάς τον ενέταξε και αυτόν στα Καλπάκεια. Διαμαρτυρόμαστε και πάλι. Η ακύρωση των εκδηλώσεων στο Χάνι Δελβινακίου είναι μια συνειδητή παραχάραξη της τοπικής και της εθνικής ιστορίας και έγινε υπό την πίεση εκείνων που επιδιώκουν να ορίζουν ως Ιστορία μόνον ό,τι ταυτίζεται με τα δικά τους πιστεύω. Και δυστυχώς βρίσκουν και αιρετούς που αδαείς και … αντί πινακιδίου ψήφων «συμμορφώνονται» στις βουλές τους. Όμως η περιοχή του Πωγωνίου ήταν ίσως η μόνη που βίωσε  όλα τα παραπάνω γεγονότα, εξέφραζε όλη την περιοχή του Πωγωνίου, επιλέχτηκε ως κεντρικό σημείο αναφοράς τους, δεν λειτούργησε ανταγωνιστικά προς άλλη περιοχή π.χ. το Καλπάκι, δεν κατακερμάτιζε ούτε υποβάθμιζε τα επί μέρους γεγονότα, αντίθετα τα συνέδεε και τα αναδείκνυε με τρόπο νόμιμο, συμβολικό και ενωτικά αποδεκτό.
   Επέλεξε, λοιπόν, ο Δήμαρχος Πωγωνίου διχαστικά και χωρίς τη λαϊκή συναίνεση να επιβάλει τη ΛΗΘΗ για να ακυρώσει την ιστορική μνήμη ζημιώνοντας όμως έτσι την περιοχή. Ας έχει υπόψη του ότι η επιλεκτική μνήμη και η μισή αλήθεια είναι χειρότερα από το ψέμα, είναι αδικία γι αυτό και έχουν κοντά πόδια. Αργά ή γρήγορα η αλήθεια θα επιβάλει την επανέναρξη του εορτασμού διότι μόνον όταν η καταγραφή της ιστορίας γίνεται με όρους ΔΙΚΑΙΟΥ, όπως έλεγε ο Πλάτων, μπορεί να εξασφαλίζεται η ειρηνική συνύπαρξη και η αποδοχή.
    Και ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να δεχτεί ούτε το έωλο επιχείρημα του Περιφερειάρχη μας ότι η εκδήλωση γίνεται... μόνον στην έδρα του Νομού. Ειρήσθω εν παρόδω ότι με Νόμο είναι μέρα Πανελλαδικού εορτασμού.
  Οφείλει, λοιπόν, η δημοτική αρχή Πωγωνίου αυτή να επανεκκινήσει τον εορτασμό της 9ης Μαΐου στο Χάνι Δελβινακίου με το λιτό τρόπο που γινόταν (δίχως δηλ. χλιδάτες φιέστες και προκλητικές φανφάρες) και να αναδείξει το ιστορικό και συγκριτικό  αυτό πλεονέκτημα της περιοχής του Πωγωνίου, ειδάλλως οι Πωγωνήσιοι θα αναλάβουν μόνοι τους τη σχετική πρωτοβουλία.

Θανάσης   Μποζιάρης
πρώην Δήμαρχος
πρώην Δήμου Δελβινακίου