Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Επιστολή του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κώστα Καψάλη στον Υπουργό Παιδείας κ. Φίλη για τα νηπιαγωγεία

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Ο Δήμος Πωγωνίου είναι κάθετα αντίθετος στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε και οδηγεί σε συγχωνεύσεις νηπιαγωγείων και σε αλλαγές στην αναλογία νηπιαγωγών – μαθητών.
Η απόφαση της κυβέρνησης θα βάλει λουκέτο σε πολλές σχολικές μονάδες και η ωραιοποίηση της κατάστασης μέσω του όρου «συγχωνεύσεις» δεν αλλάζει το γεγονός ότι θα κλείσουν τα μισά νηπιαγωγεία της χώρας.
Η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τους πολίτες της και τα παιδιά που είναι το μέλλον του τόπου. «Εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μία φυλακή» είχε πει ο Βίκτωρ Ουγκό, συνοψίζοντας σε μία φράση τον πολιτισμό και το αύριο μιας χώρας.
Με τις αθρόες συγχωνεύσεις – καταργήσεις νηπιαγωγείων σε μία περιοχή όπως ο παραμεθόριος Δήμος Πωγωνίου, τα παιδιά θα υποχρεώνονται να διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, με ό,τι κινδύνους αυτό εγκυμονεί. Παράλληλα οι αδικημένοι δημότες μας θα υποστούν, για μια ακόμη φορά, τις συνέπειες που φέρνει το κλείσιμο σχολικών μονάδων και υπηρεσιών.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση μόνο προβλήματα δημιουργεί και σε καμία περίπτωση δε συμβάλει στην ορθολογική κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού και εξοικονόμηση δαπανών. Άλλωστε, όταν πρόκειται για παιδιά, το κράτος οφείλει να λειτουργεί πάντα και μόνο με γνώμονα το συμφέρον τους.
Σας καλούμε να επανεξετάσετε το νομοσχέδιο και δηλώνουμε ότι είμαστε στο πλευρό τόσο των μαθητών και οικογενειών τους όσο και των εκπαιδευτικών".