Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Τ. Καλογιάνη στην ημερίδα: «Διαμορφώνοντας το ρόλο του Λιμένα Ηγουμενίτσας στην νέα μεταφορική αλυσίδα»

Χαιρετισμός Τατιάνας Καλογιάννη – Σταύρου, Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων και Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Υποδομών, στην ημερίδα «Διαμορφώνοντας το ρόλο του Λιμένα Ηγουμενίτσας στην νέα μεταφορική αλυσίδα» (Ηγουμενίτσα 29 Φεβρουαρίου 2016)
 Κυρίες και κύριοι, Για την Περιφέρεια της Ηπείρου και γενικότερα για τη χώρα μας, η σπουδαιότητα της ανάδειξης του λιμένα της Ηγουμενίτσας, και της ευρύτερης περιοχής αυτού, σε έναν επιπλέον παράγοντα παραγωγής οικονομικών αξιών και αναπτυξιακών προοπτικών, είναι πλήρως αποδεκτή - επιθυμητή. Η εύρυθμη λειτουργία του λιμένα Ηγουμενίτσας, η ανάπτυξή του σύμφωνα με το σχεδιασμό και τα, υπό εξέλιξη, έργα, η σύνδεσή του και με, εναλλακτικά της Εγνατίας Οδού, συστήματα μεταφοράς, όπως η σιδηροδρομική σύνδεση με άλλους διαμετακομιστικούς κόμβους επιβατών και εμπορευμάτων, αλλά κυρίως η επίσπευση της υλοποίησης και της λειτουργίας του εμπορευματικού κέντρου, είναι σε όλους πλέον καταδεδειγμένο ότι πρέπει να αποτελεί πρωτεύον μέλημα. Ειδικά για τον τομέα διαχείρισης αποθεμάτων τρίτων (Logistics-3PL) και κατ’ επέκταση για τη συνέργεια που επιτυγχάνεται μέσω των επιχειρήσεων μεταφορών και διανομών ώστε να ολοκληρώνεται η απαίτηση - ζήτηση της αγοράς για υπηρεσίες 4PL θα μου επιτρέψετε μία μικρή παρένθεση για μία προσωπική ανάλυση – τοποθέτηση. Ο κλάδος αυτός αναπτυσσόταν το 2005 με ρυθμούς ανάπτυξης 13% (στοιχεία που οδήγησαν και την ομιλούσα να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στον τομέα αυτό). 


Και σήμερα, παρά τις δυσχερείς και προβληματικές συνθήκες της αγοράς στη χώρα μας, παραμένει, σε μειωμένους μεν, αλλά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η ιχνηλασιμότητα των εμπορευμάτων, η αξιοπιστία αποπαλλετοποίησης, διαχείρισης και επαναπαλετοποίησης των εμπορευμάτων είτε με αναφορά την ταξινόμηση των κωδικών είτε τον γεωγραφικό τους προορισμό συνεχίζουν και θα υφίστανται σαν σημείο πυρήνα επιχειρηματικής δραστηριότητας. Με βάση αυτά, που σημειωτέον, η σύγχρονη εκπαιδευτική διαδικασία τα έχει εντάξει σαν κομβικούς τομείς εξέλιξης επιχειρησιακών στελεχών, καταδεικνύουν την κρισιμότητα και την ωφέλεια του εγχειρήματος του Εμπορευματικού Κέντρου Ηγουμενίτσας. Είναι δεδομένο ότι η, προσδοκώμενη, ένταξη και χρηματοδότηση της κατασκευής του Εμπορευματικού Κέντρου Ηγουμενίτσας από το χρηματοδοτικό πλαίσιο «ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ – CEF», πρόκειται να δημιουργήσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ολοκληρωμένη λειτουργία του, σε ένα βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, και να προσδώσει νέα προστιθέμενη αξία στην βορειοδυτική πύλη διασύνδεσης της Ευρώπης με την Ασία. Η πρόταση – μελέτη που υποβλήθηκε έχει προκύψει μετά από εξαντλητικό διάλογο και παραγωγική συνεργασία όλων των φορέων που έπρεπε να συνεισφέρουν και να καταθέσουν τις απόψεις τους και έχει τεκμηριωθεί όσον αφορά την τεχνική διάρθρωση και την οικονομική ευστάθεια των έργων που προτείνονται μέσα από αυτή. Με τις σκέψεις αυτές και πεπεισμένη ότι η πρόταση - μελέτη που σας παρουσιάζεται σήμερα καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις για την διεκδίκηση των σχετικών χρηματοδοτήσεων, σας καλώ όλους να συμπαρασταθείτε στην προσπάθεια του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ ΑΕ), ο οποίος ως επικεφαλής εταίρος αναλαμβάνει την ευθύνη της διεκδίκησης αυτής, ώστε με την αρωγή όλων μας να γίνει ένα ακόμη βήμα για ένα καλύτερο «αύριο». Οι καιροί ου μενετοί.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr