Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Υποψίες για κύκλωμα πίσω από τη διάρρηξη της εκκλησίας Δολού Πωγωνίου

Συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των δραστών που «χτύπησαν» τον Ναό του Αγίου Νικολάου στο ακριτικό Δολό Πωγωνίου, απ’ τον οποίο άρπαξαν εκκλησιαστικά κειμήλια αλλά και χρήματα όπως έγραψε ήδη ο «Π.Λ.».
Παράλληλα με την διάρρηξη του Ναού στο Δολό καταγράφηκαν κι άλλα περιστατικά, αυτή τη φορά με το άνοιγμα σπιτιών τόσο στο ίδιο χωριό όσο και στο Δελβινάκι κι αλλού, απ’ τα οποία όμως οι επιτήδειοι δεν πήραν τίποτε. Το γεγονός αυτό κάνει τους κατοίκους της περιοχής να μιλούν για «επαγγελματίες» αρχαιοκάπηλους, οι οποίοι έχουν στόχο κατά βάση τις εκκλησίες και τα μοναστήρια κι έκαναν τις υπόλοιπες διαρρήξεις για να θολώσουν τα νερά και να αποπροσανατολίσουν τις έρευνες των Αρχών!


Ίσως ήταν παιδιά!
Προς αυτή την κατεύθυνση δείχνουν και τα ευρήματα της Αστυνομίας η οποία έψαξε το πρωί του Σαββάτου για δαχτυλικά αποτυπώματα στο Ναό του Αγίου Νικολάου χωρίς να εντοπίσει ούτε ένα! Βρήκε όμως γάντια απ’ τα οποία βγαίνει το συμπέρασμα ότι πρόκειται για δράστες που γνωρίζουν καλά την «τέχνη» της διάρρηξης. Στο μεταξύ, το μικρό άνοιγμα στα κάγκελα του παράθυρου της εκκλησίας απ’ το οποίο μπήκαν στο εσωτερικό της οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται μάλλον για παιδιά ή έστω για κάποιο μικροκαμωμένο άτομο.
Κάτοικοι του Δολού αλλά και της ευρύτερης περιοχής μιλώντας σχετικά στον «Π.Λ.», εξέφρασαν την άποψη ότι είναι κύκλωμα που λυμαίνεται εκκλησιαστικά κειμήλια, λέγοντας πως αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι από την εκκλησία του χωριού πήραν στοχευμένα αντικείμενα και όχι ό,τι βρήκαν μπροστά τους. Εκφράζουν δε τον φόβο ότι θα χτυπήσουν κι αλλού, γι’ αυτό κάνουν έκκληση στην Αστυνομία να προχωρήσει γρήγορα τις έρευνες.
Νέος κύκλος κλοπών
Αν η υποψία αυτή βγει αληθινή, τότε ενδέχεται να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος διαρρήξεων εκκλησιών και αρπαγής κειμηλίων στην περιοχή μας, μετά το μπαράζ αντίστοιχων περιστατικών που σημειώθηκαν την τελευταία πενταετία στην περιοχή του Ζαγορίου!
Υπενθυμίζεται ότι οι δράστες αφαίρεσαν από την εκκλησία του Δολού, που βρίσκεται στην κεντρική του πλατεία, μία ασημένια εικόνα, δύο ξύλινες εικόνες – ελαιογραφίες, μία υφασμάτινη εικόνα και έναν σταυρό, ενώ διέρρηξαν και το παγκάρι απ’ όπου αφαίρεσαν χρηματικό ποσό! Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου.