Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Εκδηλώσεις στη μνήμη των 317 θυμάτων της γερμανικής ναζιστικής θηριωδίας στο Κομμένο Άρτας


Αποδίδονται και φέτος στο Κομμένο οι πρέπουσες τιμές στη μνήμη των 317 θυμάτων της γερμανικής ναζιστικής θηριωδίας. Υπενθυμίζεται ότι τα χαράματα της 16ης Αυγούστου 1943 120 στρατιώτες της γερμανικής Βέρμαχτ έπνιξαν στο αίμα και μετέτρεψαν σε στάχτη το Κομμένο, δολοφονώντας κυριολεκτικά 317 αθώους και ανυπεράσπιστους κατοίκους, μεταξύ των οποίων 36 βρέφη και νήπια ηλικίας τεσσάρων μηνών έως πέντε χρονών.
Με κεντρικό σύνθημα «δεν τους ξεχνάμε» και με αίτημα να αποδοθεί δικαιοσύνη στους μαρτυρικούς τόπους αφού καταβάλει η Γερμανία τις οφειλές της προς την Ελλάδα, ο Μορφωτικός Σύλλογος Κομμένου, η Τοπική Κοινότητα Κομμένου και ο Δήμος Νικολάου Σκουφά καλούν τους φίλους του Κομμένου και της ιστορίας του να πλαισιώσουν και πάλι τις εκδηλώσεις πολιτισμού και να τιμήσουν με την παρουσία τους τη μνήμη τού πιο αιματηρού και πιο απάνθρωπου ολοκαυτώματος.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αρχίζει τη Δευτέρα 10 Αυγούστου και κορυφώνεται την Κυριακή 16 Αυγούστου με την τέλεση του μνημόσυνου των 317 νεκρών.
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 10 Αυγούστου το βράδυ ο δικός μας Ηλίας Πλαστήρας θα παρουσιάσει με την κομπανία τους δημοτικούς σκοπούς τα πατρίδας μας. Ακολουθεί την Τρίτη 11 Αυγούστου ο Νίκος Σιακούφης, ο οποίος θα παρουσιάσει με το συγκρότημά του δικές του μουσικές δημιουργίες αλλά και τραγούδια από την ελληνική rock σκηνή. Μαζί και τα νεανικά συγκροτήματα GRIMSONVEIN και WE JIZZ.
Η Τετάρτη 12 Αυγούστου είναι αφιερωμένη στη μνήμη της κατοχής και των εγκλημάτων που διέπραξαν οι κατακτητές σε βάρος του ελληνικού λαού.
Με τίτλο «Της μνήμης οι δρόμοι» θα προβληθούν σκηνές και επεισόδια από το δράμα της Ελλάδας στη διάρκεια της κατοχής.
Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την Πέμπτη 13 Αυγούστου με τη συναυλία του Δημήτρη Μπάση και της Ραλίας Χρηστίδη.
Και θα κλείσουν την Κυριακή με την τέλεση του μνημόσυνου.
Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία του Κομμένου με είσοδο ελεύθερη για όλους.