Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Σημαντικές αλλαγές στην νέα κυνηγετική περίοδο με νέα περίοδο

 
Με ιδιαίτερη ανησυχία αναμένουν όλοι οι κυνηγοί της Ελλάδας την έκδοση της νέας ρυθμιστικής για την κυνηγετική περίοδο 2015-2016.

 Οι πληροφορίες που έρχονται από την πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος και από το γραφείο του  Αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη  Τσιρώνη, ενισχύουν αυτές τις ανησυχίες, αφού μιλούν για αλλαγές στη κυνηγετική περίοδο με σημαντικότερη την μείωση της κυνηγετικής περιόδου.
Σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες, μια από τις σημαντικότερες αλλαγές -πέρα της σμίκρυνσης της κυνηγετικής περιόδου- αφορά και την Ήπειρο, καθώς επανέρχεται η καθολική απαγόρευση του κυνηγιού στον Αμβρακικού, όπως ήταν επιθυμία οικολογικών οργανώσεων και σε αντίθεση με ο, τι ίσχυσε την περασμένη χρονιά, με τη σύμφωνη γνώμη Δασαρχείου και φορέων των κυνηγών, που εκτιμούσαν ότι έτσι στην πράξη αντιμετωπίζεται καλύτερα η λαθροθηρία.

Άγνωστο παραμένει επίσης εάν εισαχθούν απαγορεύσεις κυνηγιού σε νέες ζώνες. Ο «Πρωινός Λόγος» στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου, είχε μεταφέρει την ανησυχία κατοίκων και επαγγελματιών του Πωγωνίου από φήμες που κυκλοφορούσαν, ενώ με την πολιτική που προωθείται από την Κυβέρνηση, μάλλον πρέπει να θεωρείται απίθανο να επεκταθεί ο χρόνος κυνηγιού για τους αγριόχοιρους προκειμένου να προστατευθούν οι καλλιέργειες.
Οι αλλαγές που προωθούνται και βρίσκονται έτοιμες προς υπογραφή, γνωστοποιήθηκαν στον Πρόεδρο της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Νίκο Παπαδόδημα, από τον ίδιο τον Αν. Υπουργό Γ. Τσιρώνη, ο οποίος μάλιστα υποστήριξε ότι η νέα ρυθμιστική απόφαση είναι προσαρμοσμένη στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων Πρασίνων στο οποίο ανήκει ο ίδιος.
Όπως υπογράμμιζαν χθες στον «Π.Λ.» κυνηγοί με εμπειρία στον συνδικαλιστικό χώρο, ήταν σχεδόν σίγουρο ότι ο κ. Τσιρώνης θα  επιχειρούσε να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους του. Ωστόσο εκείνο που ανέμεναν ήταν να λάβει υπόψη και τις θέσεις  της Δασικής Υπηρεσίας  που  έχει ταχθεί υπέρ της διατήρησης των προβλέψεων της περυσινής ρυθμιστικής απόφασης, αλλά και τις εμπεριστατωμένες μελέτες που έχουν εκπονηθεί από το επιστημονικό δυναμικό της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, στις οποίες άλλωστε είχε στηριχθεί η αναστολή της απαγόρευσης του κυνηγιού σε τμήμα του Αμβρακικού.
«Ο κ. Τσιρώνης  κινείται  πίσω από τον οικολογικό του προσανατολισμό, αγνοεί υπηρεσίες και μελέτες, προτείνοντας μια νέα ρυθμιστική που ικανοποιεί, εν μέρει, τους ψηφοφόρους  που τον στήριξαν και   τιμωρεί τους κυνηγούς, αλλά και κατ’ επέκταση τον κόσμο της υπαίθρου που στηρίζει τις ελπίδες του στο κυνήγι για μικρή έστω οικονομική ανάσα τους επόμενους έξι μήνες», έλεγαν οι ίδιοι.
Μέχρι πρόσφατα πάντως ο Αν. Υπουργός δεν είχε καταστήσει σαφείς τις προθέσεις του, αφήνοντας μάλιστα να διαρρεύσει ότι τουλάχιστον τη φετινή σεζόν δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές. Η τακτική αυτή σύμφωνα με τις εκ των υστέρων εκτιμήσεις, είχε σαφή στόχο να αποφευχθούν οι πιέσεις εκ μέρους των κυνηγών, οι οποίοι θεωρούν ότι δεν έχουν πλέον -ως Κυνηγετικοί φορείς- σωστή αντιμετώπιση, στο μέτρο τουλάχιστον που υπαγορεύει η συμβολή τους στην οικονομική ζωή της υπαίθρου.