Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Θεαματικά αποτελέσματα έχει η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της κήλης

Θεαματικά αποτελέσματα, με ποσοστό επιτυχίας που φτάνει το 98%, δίνει η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της κήλης με τη χρήση πλέγματος!
Η επέμβαση είναι απόλυτα ασφαλής και προσφέρει σε σχέση με το ανοιχτό χειρουργείο πολλά πλεονεκτήματα στον ασθενή, ο οποίος επιστρέφει αυθημερόν στο σπίτι του.
«Η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της κήλης με τη χρήση πλέγματος είναι πλέον για τον εξειδικευμένο και έμπειρο χειρουργό μια επέμβαση ρουτίνας» τονίζει ο διαπρεπής χειρουργός κ. Γιώργος Σπηλιόπουλος, που έχει στο ενεργητικό του χιλιάδες επεμβάσεις.
Σύμφωνα με τους χειρουργούς η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση  της κήλης  γίνεται κυρίως με την μέθοδο  TEP (TOTAL EXTRA PERITONΕAL), με υποχρεωτική γενική αναισθησία.
Σε ειδικές περιπτώσεις γίνεται με την μέθοδο  ΕΟS(ELECTIVEOPENSURGERY), με γενική, περιοχική ή τοπική αναισθησία. Είναι και αυτή "minimal invasive" μέθοδος, δηλαδή       ελάχιστα επεμβατική" αφορά ασθενείς που δεν μπορούν, λόγω άλλων προβλημάτων υγείας, να πάρουν γενική αναισθησία.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος  και με την χρήση των  δυο μεθόδων είναι οριστική  και με εντελώς ανώδυνο τρόπο.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
Η  λαπαροσκοπική αντιμετώπιση  της κήλης ανήκει στη λεγόμενη χειρουργική της μιας ημέρας και προσφέρει σε σχέση με το ανοιχτό χειρουργείο αρκετά πλεονεκτήματα για τον ασθενή. Συγκεκριμένα είναι και έχει:


• Αναίμακτη
• Ανώδυνη
• Μειωμένη παραμονή στο νοσοκομείο
• Ταχύτατη ανάρρωση
• Μηδαμινό μετεγχειρητικό πόνο
• Αυθημερόν επιστροφή στο σπίτι η το αργότερο σε 24ώρες
• Άμεση επιστροφή στις καθημερινές ασχολίες και στην εργασία
• Λιγότερο άγχος
• Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
• Φαγητό λίγες ώρες μετά την επέμβαση
«Όσον αφορά την επιστροφή στην εργασία, άμεσα ( δυο με τρείς ημέρες) επιστρέφουν όσοι κάνουν δουλειά γραφείου, ενώ αντίθετα όσοι ασκούν χειρωνακτικό επάγγελμα, η ασφαλής επιστροφή είναι σε δυο εβδομάδες» διευκρινίζει ο κ. Σπηλιόπουλος.
Η επιπλοκές κατά τη διάρκεια της επέμβασης είναι εξαιρετικά σπάνιες, στα χέρια έμπειρων χειρουργών. Η παρακολούθηση τους ασθενούς γίνεται συνήθως σε 10 ημέρες, για την κοπή των ραμμάτων και 1 μήνα μετά την επέμβαση.
ΚΗΛΗ  ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΣΥΓΡΟΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία η αντιμετώπιση της κήλης είναι παγκόσμια η συχνότερη χειρουργική επέμβαση στον τομέα της γενικής χειρουργικής, με αυξητική τάση.
Κι αυτό γιατί κάθε χρόνο,  μόνο στις  Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, πραγματοποιούνται περισσότερες από μισό εκατομμύριο επεμβάσεις κήλης .
«Περίπου 10% του πληθυσμού (βρέφη, παιδιά και ενήλικες ανεξαρτήτως φύλου) θα αποκτήσουν κήλη στη διάρκεια της ζωής τους» προσθέτει ο κ. Σπηλιόπουλος και συνεχίζει.
«Δυστυχώς η κήλη τείνει να γίνει μάστιγα στο δυτικό και αναπτυσσόμενο κόσμο καθώς τα τελευταία χρόνια έχουμε ετήσια αύξηση 4%».
Η πάθηση δεν χτυπά μόνο τους άνδρες άλλα και τις γυναίκες σε αναλογία 2:1. Το δυσοίωνο στο πρόβλημα είναι πως με το πέρασμα των χρόνων η κήλη-κυρίως λόγω παχυσαρκίας- εμφανίζεται σε νέους κάτω των 30 χρόνων.
H πραγματική επανάσταση στην αντιμετώπιση έγινε τα τελευταία 15 χρόνια με την εφαρμογή της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης της κήλης με χρήση πλέγματος.
Κι αυτό γιατί το ποσοστό υποτροπής πλέον είναι κάτω του 2%, όταν η επέμβαση γίνεται από έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό.
ΜΟΡΦΕΣ   ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ  ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ   ΚΗΛΗΣ
Συνήθως οι συχνότερα εμφανιζόμενες μορφές κήλης είναι τρείς:
• Bουβωνοκήλη, όταν αυτή εμφανίζεται δεξιά ή αριστερά της ηβικής σύμφυσης
• Oμφαλοκήλη, όταν εμφανίζεται στον ομφαλό
• Mετεγχειρητική Κοιλιοκήλη, όταν εμφανίζεται κατά μήκος μιας παλαιότερης χειρουργικής τομής.
Υπάρχουν επίσης σπάνιες μορφές κήλης όπως η κήλη του Spiegel, η μηροκήλη κ.λπ.
Οι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση της κήλης συνδέονται με την αύξηση των πιέσεων μέσα στην κοιλιά, όπως η βαριά σωματική εργασία, η χρόνια δυσκοιλιότητα, οι δυσκολίες στην ούρηση (υπερτροφία του προστάτη), η παχυσαρκία ή ακόμη και η εγκυμοσύνη. Αντίθετα από ότι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, η μυϊκή ανάπτυξη δεν εμποδίζει την εμφάνιση των κηλών.