Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Έχουν υποβληθεί 327.786 φορολογικές δηλώσεις στο Taxis

Στις 327.786 ανέρχονται οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που έχουν υποβληθεί μέσω του Taxis από το βράδυ της 14ης Μαΐου έως και σήμερα Τετάρτη 3 Ιουνίου. Πρόκειται για το 7% εκ των 5,8 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων που θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου, οπότε εκπνέει και η καταληκτική προθεσμία.
Η υποβολή των δηλώσεων κινείται με αργούς ρυθμούς αφενός λόγω της ευρύτερη πολιτικής αβεβαιότητας, αφετέρου διότι οι πολίτες και οι λογιστές αναμένουν οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με εγκυκλίους που δεν έχουν εκδοθεί ακόμη.


Από τις 320.439 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που έχουν εκκαθαρισθεί μέχρι σήμερα οι 101.514 ή το 31,68% είναι χρεωστικές και αντιστοιχούν σε φόρο 69,7 εκατ. ευρώ.
Ο μέσος φόρος που καλούνται να καταβάλουν οι φορολογούμενοι είναι 686 ευρώ!
Πιστωτικές είναι 66.683 δηλώσεις και αντιστοιχούν σε επιστροφή φόρου 15,9 εκατ. ευρώ, ήτοι 239 ευρώ ανά φορολογούμενο. Οι μηδενικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που έχουν εκκαθαρισθεί μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 152.242 ή στο 47,51% του συνόλου.
Δεδομένης της μεγάλης καθυστέρησης στην υποβολή των δηλώσεων λογιστές και φοροτέχνες προεξοφλούν παράταση της διαδικασίας έως τις 31 Ιουλίου 2015, ήτοι μέχρι την καταληκτική προθεσμία υποβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος. Ωστόσο, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη έχει αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Μάλιστα, κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες η κ. Βαλαβάνη εξετάζει αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος παρά το γεγονός ότι η υποβολή των δηλώσεων έχει εισέλθει στην τελική ευθεία.
Οι αλλαγές αυτές σχετίζονται με το ζήτημα της ενεργοποίησης των τεκμηρίων για τους ανέργους, αλλά και όσους έχουν ένα ελάχιστο ποσό τόκων και με το ζήτημα της συμπλήρωσης του εντύπου ΑΑ-Γης από τους αγρότες για τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας των αγροτεμαχίων που θα χρησιμοποιηθεί στον υπολογισμό της ιδιόχρησης. Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών φέρεται να εξετάζει να καταθέσει τροπολογία σε επόμενο νομοσχέδιο για τα θέματα αυτά ή να εκδώσει σχετική υπουργική απόφαση.

ΠΗΓΗ: www.in.gr