Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Ποιοι θα πληρώσουν την «λυπητερή» των τεκμηρίων

Στη δαγκάνα των τεκμηρίων αναμένεται να βρεθούν χιλιάδες Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνοντας φόρο για εισοδήματα πολύ μεγαλύτερα από τα πραγματικά.
Σύμφωνα με την πολυσέλιδη εγκύκλιο της ΓΓΔΕ, η διαφορά μεταξύ του συνολικού εισοδήματος που δηλώθηκε από το φορολογούμενο, τη σύζυγο του και τα εξαρτώμενα μέλη και του τεκμαρτού εισοδήματος, φορολογείται κατά περίπτωση με:
•τη φορολογική κλίμακα των μισθωτών- συνταξιούχων, εφόσον ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από μισθωτή εργασία ή/και συντάξεις ή εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του προκύπτει από μισθωτή εργασία και συντάξεις ή δεν υπάρχει εισόδημα από καμία κατηγορία. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα ενεργοποιείται το έμμεσο αφορολόγητο των 9.550 ευρώ.
•τη φορολογική κλίμακα των επιτηδευματιών, εφόσον ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα ή εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του δεν προκύπτει από μισθωτή εργασία και συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι θα επιβάλλεται φόρος 26% από το πρώτο ευρώ.

•το φορολογικό συντελεστή 13% εφόσον ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από ατομική αγροτική επιχείρηση ή εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του προκύπτει από ατομική αγροτική επιχείρηση.
•τη φορολογική κλίμακα των μισθωτών- συνταξιούχων, εφόσον ο φορολογούμενος είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ το κρινόμενο φορολογικό έτος. Αυτό σημαίνει ότι ο εν λόγω άνεργος θα καλύπτεται από το έμμεσο αφορολόγητο των 9.550 ευρώ.