Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

50% ψαλίδι στα πρόστιμα για τους συνταξιούχους που εργάζονται

Μειώνονται κατά 50% τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε συνταξιούχους που εργάζονται, ως μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες, χωρίς να το έχουν δηλώσει στα ασφαλιστικά τους ταμεία, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργού Eργασίας, Kοινωνικής Aσφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Bρούτση.
Σύμφωνα με την «Ημερησία», η σχετική τροπολογία εντάχθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Yγείας και ψηφίστηκε στη Bουλή.
Από τα στοιχεία που έδωσε στη Βουλή ο κ. Βρούτσης, μέσω των πρώτων διασταυρώσεων της HΔIKA, έχουν εντοπιστεί πάνω από 35.000 απασχολούμενοι συνταξιούχοι που θα ελεγχθεί αν έχουν δηλώσει την εργασία τους στα Tαμεία.
Oι 17.613 εργάζονται ως μισθωτοί και οι 18.333 ως αυτοαπασχολούμενοι.
Σύμφωνα με την τροπολογία:

-«Παράλειψη της δήλωσης συνεπάγεται καταλογισμό σε βάρος του συνταξιούχου του ποσού που έπρεπε να του παρακρατηθεί, συμφώνως με το παρόν άρθρο, κατά το χρονικό διάστημα της εργασίας του ή κατά το διάστημα της αυτοαπασχόλησης που επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 4,56%, ο δε φορέας δικαιούται να συμψηφίζει το ποσό με μελλοντικές συντάξεις και μέχρι του ύψους του 1/4 της συντάξεως»

-«Για δηλώσεις που η υποχρέωση υποβολής τους ανάγεται μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, ο προβλεπόμενος καταλογισμός του προηγούμενου εδαφίου μειώνεται κατά 50%».