Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Αυτόματα ο συμψηφισμός επιστροφής φόρων και οφειλών προς ΔΟΥ και ταμεία

Τον αυτοματοποιημένο συμψηφισμό επιστροφής φόρων και οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη.
Κομβικό σημείο σε αυτό το νέο μηχανισμό αυτόματου συμψηφισμού αποτελούν η δημιουργία στην ΗΔΙΚΑ βάσης δεδομένων συμψηφισμού ασφαλιστικών οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, στην οποία καταχωρούνται ηλεκτρονικά όλοι οι εργοδότες και ασφαλισμένοι με οφειλές, ανεξάρτητα εάν έχουν υπαχθεί ή όχι σε καθεστώς ρύθμισης και συνεπώς, δίνεται η δυνατότητα άμεσης διασταύρωσης των ηλεκτρονικών αρχείων οφειλετών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Με αφορμή την υπουργική απόφαση ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έκανε λόγο για μεγάλη θεσμική και οργανωτική τομή που εκσυγχρονίζει με διαφάνεια και δικαιοσύνη, χωρίς ταλαιπωρίες και καθυστερήσεις, τις διαδικασίες επιστροφής φόρων προς τους πολίτες, καθώς για την είσπραξη ποσών δεν θα απαιτείται η προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας.
«Ωφελημένοι του νέου αυτοματοποιημένου μηχανισμού συμψηφισμού επιστροφής φόρου και οφειλών θα είναι πρώτα και κύρια οι συνεπείς πολίτες – μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες που δεν οφείλουν στα ασφαλιστικά τους ταμεία, καθώς ήδη από το πρώτο διάστημα εφαρμογής της νέας on line διαδικασίας την επόμενη εβδομάδα θα μειωθεί δραστικά ο χρόνος αναμονής των επιστροφών φόρων», δήλωσε ο κ. Βρούτσης.


ΠΗΓΗ: www.in.gr